Анорексия при детето

                 Какво е анорексията- казано най общо това е безапетитие, на психическа основа.Обикновено се проявява при тинейджърите, но е възможно да се появи и в много по ранна възраст. След като се направят всички изследвания, и се установи че няма физически заболявания, а детето отказва да се храни имаме анорексия.Ако щом види че му носят храна детето започва да размахва ръце , да плаче, и се опитва всячески да се измъкне имаме анорексия. Причината е че то не може да се изкаже и прибягва до единствения достъпен за него начин -отказва да яде. Обикновено това състояние се проявява  между 8 месеца и 2 години, защото именно тогава детето има скок  в апетита , а и открива че може да упражнява влияние върху родителите си.
     
      Причини за появата:
 •   Както главна причина за това поведение може да се изтъкне системното  насилване да яде когато не е гладно.
 •  Прекалено строгото спазване на часовете за хранене
 •  Насилването  да яде определени храни защото били "полезни"
 •  Неправилно отбиване- майката рязко е отделила детето от гърдата
 •  Раждането на друго дете, при което цялото внимание е насочено към новото братче или сестриче
 •  Ограничаването му -през периода на изследване на него му се забранява да пипа, да ходи свободно извън кошарката.
 •  Детето не усеща достатъчно любовта на родителите си
 •  За това поведение може в голяма степен  да е виновен и характерът на майката нейната прекалена нервност, неспокойствие, страха и че не е направила всичко както трябва влияят върху детето.

     Лечение -има няколко начина за лекуване на анорексията:
 •    Когато настъпи часът за хранен поставете пред него храна, която обича. Не проявявайте  никакво нетърпение, дори ако не дава признаци на заинтересованост. Ако след половин час не се е "изкушило", вземете храната и до следващия час за хранене му давайте само вода. При следващото хранен постъпете по същия начин. Ако отново не иска  просто запазете спокойствие. В рамките на един или два дена детето ще си даде сметка че неговото хранене не е център на внимание, и ще започне да яде когато е гладно. В рамките на един или два дни за детето  няма никаква опасност ако не яде, а само пие вода.
 •       Друг метод е чрез приучване на детето да си поиска само повече храна. Първия ден му се дава наполовина по малко храна отколкото е изяждало обикновено, и му се отказва повече. На втори му се дава обикновената доза храна , като в случаи че поиска повече му се отказва.На третия ден се дава малко повече храна като се внимава детето отново да остане малко гладно. така се продължава докато се достигне до нормалната дажба храна за възрастта.
 •     Лечение чрез отделяне- детето се оставя при роднини /баба, дядо/, различни от стандартното му обкръжение. Отделените от семейството си деца  обикновено се хранят повече и наддават.Ако само че след завръщането си в семейството детето отново отказва да яде, значи причината е във възрастните и те трябва да обмислят цялостна промяна на атмосферата около детето.ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License