Вредата от алкохола

 Алкохолът е една от чумите на обществото. Характерен е с това че вреди не само на личността но и на обществото. Алкохоликът деградира и е способен на жестокости и престъпления. При него постепенно изчезва чувството за дълг и тактичност към околните, а в поведението му започват да доминират инстинктите. По този начин в нетрезво състояние се извършват убийства, побои, злополуки, катастрофи , самоубийства.  

Прекомерната употреба на алкохол вреди на самата личност в два направления :

Физиологично:
 1. Алкохолът предизвиква заболявания на стомаха , черния дроб, хранопровода, причинява гастрит и язва.
2.  От продължителната употребата на алкохол се развива хепатит.
3.  При редовна злоупотреба  се достига до необратима дегенерация на черния дроб наречена цироза.
4.  Алкохолът има силно токсично действие върху клетката. Той преминава през клетъчните мембрани като ги разтваря, освен това отнема и водата от тъканите.
5. Алкохолът предизвиква спазми на кръвоносните съдове. Сърцето затлъстява и се отпуска, което предразполага към инфаркт.
6.  Алкохолът може да е причина за мозъчен инсулт.
7. Алкохолът понижава половата функция при мъжете- при около 40% от мъжете води до импотентност.

Психически:
1. Алкохолът засяга централната нервна система, периферната нервна система и сетивата. Аналитичната и контролна функция на мозъка се разстройва дори и при малки количества алкохол.
2.  Прекомерната злоупотреба води до алкохолни психози, протичащи с много мъчителни халюцинации.
3. Алкохоликът се характеризира с отслабване на паметта, апатия , равнодушие  духовно и интелектуално обедняване.
4. Алкохолът "изтрива" привързаност към близките, децата и родителите.
5. Алкохолът води и до друго психическо заболяване- параноята , обикновено проявяваща се в ревност към брачния партньор.

От употребата на алкохол пряко или косвено ежедневно умират милиони хора. Широката му  употреба  е един от най-големите социални проблеми  на нашето време.

Вижте също: -Таблица - как алкохолът изразен в промили влияе върху човека.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License