Жълтеница на новороденото

                                                Физиологичната жълтеница започва на 3- 4 ден след раждането. Тогава бебетата придобиват червен после жълт цвят на лицето, а като последствие това им придава оранжев отенък. Възможно е бебетата да започне да суче по вяло и като цяло да е по сънливо. Среща се като цяло по често при недоносените деца.
                              
                                    Причини: В утробата сърцето на бебето е биело с пулса на маиката, като е получавало кислород от вдишания от нея въздух. При раждането си детето получава резерв от кръвни телца, който му служи за прехода от затворения кръг на получавания чрез майчината кръв кислород, към самостоятелно снабдявана на кислород от собствената му кръв. Но щом започне самостоятелното използване на белият си дроб, то трябва да унищожи част от червените си кръвни телца , т.к. те са около шест милиона , вместо четири и половина както е нормално. При 55% от бебетата този процес протича нормално, доката при останалите 45% черния дроб, не е започнал да функционира нормално , и организъмът не може да се освободи от цялото количество отпадъци. Жлъчнопигментиращите вещества се задържат в кръвта и причиняват жълтеницата на новороденото.

                                  Лечение: Жълтеницата при новородените е естествено явление което обикновенно отминава до 1 седмица и не се нуждае от никакво лечение. За по бързото преминава благоприятно влияние оказва светлината/фототерапия/.Още, в някой болници препоръчват да се дава на детет подсладена вода , като на 100мл. вода се разтваря 5 мг. захар/една чаена лъжичка/.Ако жълтеницата продължи повече от 2 седмици е необходима консултация с педиатър.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License