За храната

   Как влияе различното кулинарно обработване върху  състава и качеството на храната? Този въпрос сме си го задавали всички , дори и да не е така формулиран. Откриването на огъня  и започване използването му за топлинна обработка на храната се смята за важна крачка в развитието на човека.  При топлинна обработка храната става по лесно смилаема, убиват се бактериите , запазва се по дълго и т.н. Но както и при всичко топлинната обработка е нож с две остриета, при нея се променя вътрешната структура на храната и понякога получените нови съединения са вредни, да не говорим че убива и на сто процента полезните ензими. Различните методи на готвене имат и различно вредно влияние:
       
          - пържене това е може бе най вредния начин на обработка на храна. При пържене дори  и една бедна на мазнини сама по себе си храна поема мазнина. За вредата в случая се изписала много така че не мисля да навлизам в подробности, ще изтъкна само повишаването на холестерола което от своя страна води до увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и много други.
          - при печене / всичките му разновидности и методи/, има огромна загубата на полезни хранителни вещества поради високата температура.Като плюс на този метод може да се изтъкне намалението на мазнините съдържащи се в храната, поради простата причина че те изтичат от продуктите "прогонени" от високата температура.
          -варенето се смята за най полезния начин на обработка като и при него се губят много витамини  и има пълно унищожени на ензимите, а белтъците стават по трудно смилаеми. Дори при пастьоризирането което се извършва при около 60 градуса се наблюдава този ефект.
   От казаното до тук се вижда че всякаква обработка на храната е вредна. Еми тогава как да обработваме храната си.
     1. Най важното е винаги да се консумира по възможност сурова храна.  
     2. Ако трябва да се обработва по някакъв начин това да става при ниски температури. 
     3. При всякакво пържене да се добавя вода към мазнината.
     4. Храните да се задушават с малко вода и мазнина , по възможност на пара.
     5. При консервиране на храна да се предпочита методи със сушене и замразяване , не варене.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License