Първи триместър на бременността: начало на пътуването

Първи триместър на бременността начало на пътуването


   За повечето жени първите 12 седмици от бременността, които представляват  първия триместър, са най-значими, защото всичко което им се случва е толкова ново и интересно. Дръжте тези инструкции под ръка, за да задоволите информационния си глад за промени и чувства.

Първи признаци

   Бременните жени винаги це съсредоточават в корема си ,като фокусна точка на бременността и в резултат на това , се учудват че едни от първите признаци на бременност са отеснелия  сутиен. Всъщност ранните симптоми могат да бъдат различни: пъпки по лицето, промени в настроението и особено подути и чувствителни  гърди. 

Гестационна седмица

   Продължителността на бременността се основава на 40-седмичен (280-дневен) календар. За да се изчисли очакваната дата ,  се изчислява от първия ден след последната менструация и след това се добавят девет месеца. Вашето бебе се счита за доносено, ако премине този период за повече от две или три седмици (повече от 90% от бебетата се раждат по този начин). Ако вашият редовен менструален цикъл е 28 дни, тогава е по-вероятно да родите близо до 280-ия ден от бременността. Ако цикълът ви обикновено продължава повече от 28 дни, по-вероятно е да родите по-късно, а ако е по-кратък, тогава по-рано. Но най-точният начин за определяне на гестационната възраст днес е провеждането на ултразвуково изследване, което определя размера на плода. Такова проучване се извършва на 8-12 седмици от бременността.

Отвращение към определени храни и жажда за други

   Появата на отвращение към храната и миризмите е естествено при жените в 1 триместър на бременността. Храносмилането ви се забавя и по този начин някои привлекателни преди това храни не ви допадат. Пренебрегването на отвращението може само да ви накара да се почувствате по-зле, така че не смятайте че трябва да ядете нещо само защото това ще ви бъде от полза. Жаждата за нови продукти за вас е обратната страна на отвращението. Въпреки че причината е неизвестна, това може да е начин тялото  ви да ви покаже от какво се нуждаете в момента. Ако това пристрастяване към храната не е вредно за тялото ви, не се колебайте да му се отдадете.

Хорионбиопсия

   Този диагностичен тест за хромозомни аномалии като синдром на Даун обикновено се извършва между 10 и 12 гестационна седмица. Биопсията може да се направи по-рано от амниоцентезата (анализ на околоплодната течност), но за разлика от нея, биопсията не може да открие малформации на гръбнака като спина бифида. Не бива обаче да приемате веднага тези процедури. Експертите казват, че рискът от спонтанен аборт при биопсия е около 1 процент. При амниоцентеза по-малко от 1%, но все още съществува.

Умора

   Умората е много честа през първия триместър на бременността. Скоростта на метаболизма ви, количеството енергия, която изгаряте за ежедневно съществуване, започва значително да надвишава нормалната. Емоционалните пикове също могат да ви се отразят. Умората трябва да отшуми до втория триместър. Но ако това не се случи, има шанс да имате анемия, тъй като повече от 50 процента от бременните жени страдат от дефицит на желязо преди 28 седмици.

Генетично консултиране

   Ако съществува  риск  бебето ви да се роди  с наследствено заболяване, консултацията с Вашия лекар може да помогне на Вас и Вашия партньор да решите при планирането на бременността дали да правите биохимични тестове. Те ще помогнат да се изключи възможността вие или съпругът ви да сте носители на генетични заболявания и да разберете дали това ще засегне детето ви. Възрастта, личната и фамилната медицинска история са само няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при обмислянето на теста.

Ултразвук

   Повечето акушер-гинеколози ще извършат ултразвуково сканиране при първото ви посещение, за да потвърдят бременността. По-късно може да се наложи да извършите трансабдоминално ултразвуково сканиране (като тези, които виждате по телевизията), но ранното сканиране обикновено може да бъде направено чрез просто поставяне на пластмасова шпатула във вагината. (Не се притеснявайте, не боли.)

Инфекции

   Може да се изненадате, ако Вашият лекар предпише антибиотици за лечение на обикновена настинка или инфекция на пикочния мехур. Но инфекцията във всяка част на тялото може да доведе до преждевременно раждане или спонтанен аборт. Ако вашият специалист предписва антибиотици, това означава, че ползите надвишават потенциалните рискове.

Въпросът с работата

   Преди края на първия триместър на бременността трябва да помислите за работата си като фактор за здравословна бременност. Оценете околната среда на работното си място, включително излагане на химикали, стрес и упражнения. Опитайте се да избягвате тежката  работа или работа, която изисква стоене права   дълго време. Рискът от стрес, свързан например с спешно завършване на работата, дълги и изтощителни пътувания до работа, командировки, са по-малко опасни, но не трябва да ги пренебрегвате. Поставяйте краката си на пейката няколко пъти на ден, за да избегнете подуване и разширени вени, и помолете колеги за помощ, ако е необходимо.

Повиците от  пикочния мехур

   Въпреки че инконтиненцията (изпускане на урина) на урината не би трябвало да представлява проблем през този триместър, това не означава, че е твърде рано да започнете да укрепвате тазовите си мускули. Съкращавайте и отпускайте тазовите си мускули през целия ден, сякаш освобождавате и спирате потока на урината.

Подготовка за раждане

   Разбира се, всички майки изпълняват тази точка по собствено желание, но въпреки това, ако ви е първо  раждане, този съвет няма да е излишен. Курсовете за подготовка за раждане обикновено започват през 2-рия триместър на бременността, но класовете се пълнят бързо. Разгледайте възможностите за курс във вашия район (свържете се с Вашия лекар или акушерка в местните болници за тази информация) и се регистрирайте по-рано. По време на престоя си в курсовете ще научите много нови и полезни неща: за кърменето, грижите за новородено, най-добрите болници и лекари, за обучението за устойчивост на стрес и много други.

Спонтанен аборт

   Според статистиката 15 до 20 процента от всички бременности през първия триместър завършват със спонтанен аборт. Много жени се обвиняват, когато това се случи, но няма доказателства, че емоционалният стрес, физическата активност или сексът предизвикват спонтанен аборт. Ако усетите зацапване, кървене или гърчове, незабавно се обадете на Вашия лекар. В случай на  спонтанен аборт ако се нуждаете от психологическа помощ, помолете Вашия лекар да препоръча група за поддръжка или да си намерите такава онлайн. В тези ситуации полезна литература също може да ви помогне: Празна люлка, Счупено сърце.

Посещение при гинеколог, акушер

   Уговорете среща с Вашия лекар веднага след като разберете, че сте бременна. Някои лекари искат  да ви видят веднага, други чак след осмата седмица от бременността. Опитайте се да планирате антенатални посещения, така че вашият партньор да може да присъства. Ще получите много важна информация и ще можете да зададете всичките си въпроси.

Тестове за бременност

   Ако сте направили теста за бременност през първия си ден от зачеването, има 10 процента шанс да получите фалшиво отрицателен резултат. Ако погрешно смятате, че не сте бременна, все пак трябва да се пазите от потенциално опасни предмети за бременни жени. Действайте така, сякаш сте бременна и не забравяйте да си направите теста седмица по-късно.

Романтика

   Докато някои жени се чувстват секси, когато са бременни, и се наслаждават на това, вие вероятно, както много други, не искате да правите нищо в леглото, освен да спите. Ако сте загубили либидото си, не се притеснявайте, най-вероятно ще го откриете през втория триместър, който много жени наричат ​​меден месец на бременността.

Външен вид

   Вероятно няма да изглеждате бременна до четвъртия месец. Но това не означава, че дотогава ще можете да носите удобни дрехи. Повишените нива на естроген допринасят за постепенното натрупване на мазнини, включително в кръста.

Говорене за бременността

   Решаването кога и с кого да споделите вашите новини е много лично, но има няколко неща, които трябва да вземете предвид. Запазването на бременността в тайна ще даде на вас и партньора ви известно време да помислите за случилото се без намесата и съвета на трети страни. Някои жени изчакват, докато рискът от спонтанен аборт значително намалее (до 14 седмици), други ще кажат веднага, осъзнавайки, че приятелите ще се отнесат с разбиране . Казването на работа е по-трудно. Може да откриете, че вашият работодател очаква новините да включват информация за отпуска ви по майчинство и очаквания изход (въпреки че вие ​​самите може би не сте решили тези неща).

Наддаване  на тегло

   Докато средното наддаване на тегло през първия триместър на бременността е около 2,5 кг, някои жени всъщност започват да отслабват, докато растат(изпитвате отвращение към храната и гадене сутрин). Ако това ви се е случило, не се паникьосвайте: скоро ще видите нарастващите цифри на кантара. Само не забравяйте, че бременността не е време за диети, а период на хранене със здравословна храна в необходимите количества. При недостатъчно хранене трябва да сте наясно, че лишавайки тялото си от хранене, то получава необходимото от някъде другаде и започва например като унищожава запасите от така необходимия калций или желязо.

Пол на детето

   Спермата определя пола на бебето. Ето как работи: Всяка яйцеклетка  и сперматозоид носи по една хромозома. Яйцеклетка винаги носи X хромозома, спермата е X или Y. Ако спермата съдържа X хромозоми, ще имате момиче. Ако съдържа Y, значи имате момче. Няма нищо сложно. Просто е невъзможно да се планира в момента.

Зигота

    Можете да сте сигурна, че сте бременна около две седмици след зачеването, когато оплодената яйцеклетка, известна още като зигота, е с размерите на ябълково семе. На петата седмица зиготата вече се нарича ембрион и плацентата с пъпната връв вече функционира. През осмата или деветата седмица това вече е плод и основните човешки органи вече са формирани. До края на първия триместър плодът вече ще бъде дълъг около 3 см и лицето му смътно ще прилича на човешко.

Движение

    Има много положителни аспекти на физическата активност през 1 триместър на бременността. Простите упражнения могат да помогнат за облекчаване на гаденето, увеличаване на енергията, намаляване на стреса и по-бързо влизане във форма след раждането. Ако се чувствате зле, правете поне 15-20 минутни леки разходки.

Витамини

   Когато планирате бременността си, започнете да приемате мултивитамини, съдържащи 400 mcg фолиева киселина дневно (по време на бременност, приемайте 600 mcg фолиева киселина). Фолиевата киселина е жизненоважна за предотвратяване на нарушения на гръбнака, дефекти на главния  и гръбначния мозък. Спина бифида е може би най-известният проблем в началото на бременността. Избягвайте да купувате витаминни комплекси без рецепта от аптеките, тъй като съдържанието на вещества в тях не е строго регламентирано. Ако почувствате раздразнение в стомаха когато приемате витамини, това вероятно се дължи на излишък на желязо в тях. 
   Посъветвайте се с Вашия лекар за приема на фолиева киселина самостоятелно, докато сутрешното Ви гадене отшуми. В същото време яжте повече храни, които съдържат фолиева киселина и желязо, като боб, спанак, стафиди и т.н.



АВТОР:ГАЛЯ


Няма коментари:

Етикети

"О" образни крака "Х" образни крака 20 килограма по малко 5 месеца 7 правила абсцес алергичен шок алергия алкохол алкохолик Амниотична течност амфетамини Анален секс Анафилаксия Анималотерапия Афти афтозен стоматит Бенка Болест на Бюргер болки в корема болки в стомаха бременност видове брадавици вирусен хепатит вредата от алкахола вредата от наркотиците вреди от тютюнопушенето вреди при обработка на храна вундеркинд възпаление на гениталиите при децата въображение въшки гинекомастия глухота говор големина на гърдите голяма нужда гонорея Господар и роб грип гъбички гърне Да намекнем на момче дафинов лист Деца Диария при новороденото диария. диета диетата дизентерия До 3 месец Душевна болка Еротичен масаж Женски бански-съвети жълтеница Жълтеница на новородено за детето за жената за здравето за секса за храната забременяване задъхване запек Затваряне на фонтанелата захранване здравето на косата зелено ако Зеленчуково пюре зеленчуци за децата зъбен камък Зъби зъбна плака изгаряне Измислено другарче измръзване изневяра изпражнения изхождане Имунизации при новородените Имунотерапия кавги какаво може новороденото Какво да ползва ме против горещините при бебето камедони караница между деца Китай Китайски магазин Китайски стоки кифоза Кога ще проговори детето Когато сме сами кокаин кокоши трън компреси крака краста кръводаряване Към 4 месец кърмачка лабиринтит Лазерно лечение лечение на брадавици личен напредък лично израстване логика лордоза Малка нужда маски маструбация Медикаменти при косопад мечти миризма много пот На 12-15 месеца На 5 месец На 6-7месеца На 9-11 месеца наркотици народно лечение несподелена любов новоредно Новородено обезводняване Облитериращ ендартериит облитериращ трамбангиит обработка на храна огън орален секс орална кандидоза оргазъм ориз отказване на цигари отражение върху зъбите отслабване очистване на червата папилом парене при уриниране плодове при децета плодовете и зеленчуците по подмишници подмладяване Ползата от млякото популярна психология портокалова кожа пот потене предпазване от потене прелюбодеяние при какви заболявания се използва медът приготвяне на храна приказки приложна психология принудата да се кръводарява приучване на детето проговаряне промените в организма промили проникване Против горещините пчелен мед първа помощ първа помощ при измръзване Пюре Пюре от картофи Пюрета за бебета от 5 месец разваляне на бюста рак на гърдата симптоми Рак(болест) свършване себорейни секе Секс сексуален акт сексуалните фантазии секцио семейни отношения семки силно изпотяване скандали в къщи сколиоза смучене на пръстите стах от тоалетна степени на измръзване страх от вода страх от тъмно суета сукане съвети съдове за бебета състав на млякото Таблица промили Тегло при жените телевизор температура на новородено торбички под очите Трансплантация на коса три години три месеца Трудно проговаряне туберкулоза ужилване урина ухапване от насекомо фактори за измръзване хероин Хиперхидроза холера храна хранене на новородено хранително отравяне цезарово сечение цистит често уриниране шест причини да му позвъните първа Шише към чаша DealExtreme Online от Китай sex TinyDeal