Симптоми и лечение на мастопатия

Симптоми и лечение на мастопатия
   Мастопатията е най-често срещаното женско заболяване. Гръдна мастопатия, се среща при 8 от 10 жени. В повечето случаи причината за това е хормонален дисбаланс . 

   Да се страхувате от  мастопатията не си струва. Тя се лекува и като правило не дава усложнения. Необходимо е обаче да се страхуваме от това , че това заболяване може да се окаже  онкологично. Тогава възстановяването отнема много повече време и  изисква много повече сила и вяра.

Симптоми на мастопатия
   По принцип мастопатията се диагностицира в кабинета на лекаря. Много жени все още пренебрегват това заболяване или са твърде мързеливи, за да проверяват гърдите си. Но мастопатията е доста лесна за откриване дори в ранните етапи.

   Големи образования в областта на млечната жлеза могат да показват наличието на нодуларна мастопатия, малките и разпръснати уплътнения сигнализират вероятно за дифузна форма.

   Симптомите на пренебрегната мастопатия са трудни за пропускане: при натискане на гърдите се появява силна болка.

   За да сте наясно със здравето си, обърнете внимание на следните симптоми:

1.Още в ранните стадии има болки в гърдите (обикновено преди   менструация).

2. При опипване  може да се усетят възли и уплътнения  в областта на млечната жлеза.

3. В някои случаи се увеличават лимфните възли под мишницата.

4. Има гнойни течения  от зърната.

   Ако имате който и да е  от горните симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да извършите изследване и да елиминирате възможността за злокачествен тумор.

Лечение на мастопатия


   Ако има големи уплътнения в гърдите, т.е. при възловата мастопатия, лекарят трябва да извърши резекция, за да проучи  материала. Хистологично изследване се провежда, за да се определи дали има  ракови клетки.

   При установяване че е  доброкачествено образование, специалиста ще  предпише терапия (хапчета, кремове, билкови чайове) или хирургично лечение. Хирургичното лечение включва операция и се използва в много редки и тежки  случаи. Но ако жената посети  лекар навреме, в 90% от случаите, терапевтичното лечение на мастопатия е достатъчно.

   Когато специалистът е установил, че причината за заболяването е хормонален дисбаланс, се предписани контрацептиви или хормонални лекарства в зависимост от резултатите от изследването.

   При  болка, могат да се препоръчат обезболяващи и диуретици. В допълнение, лекарят ще препоръча хомеопатични препарати, които насърчават резорбцията на възли и образованията .

   На пациентът се предписва специална диета, базирана на балансирана диета, храни богати на фибри, без кафе, силен чай, шоколад и продукти, съдържащи какао. Може да се препоръчат и успокояващи чайове от билки: хвощ, бял равнец, жълт кантарион, коприва, живовляк и др.

   Мастопатията изисква редовни посещения при лекаря. Лечението отнема много време и може да продължи дори цял живот.

   Важно е да не  пренебрегвате  ежегодните прегледи на гърдата. Ултразвуковите и рентгенови изследвания са отлични диагностични методи. Опитайте се да правите прегледи  у дома. 

Не забравяйте!    Ако не се погрижите за  мастопатията , тя може да се превърне от доброкачествен в злокачествен тумор.

АВТОР: ГАЛЯ

Вижте още:Причини за възникване на мастопатия


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License