Зачервяването на носа и народните средства

Зачервяването на носа и  народните средства

   Явлението  зачервяване на носа може да се появи при хората  по различни причини. Една от тях е пристрастяването  към алкохола, но това е само един от многото фактори. Друго често срещано погрешно схващане е, че  червения нос са среща  предимно при мъже. Това също не е вярно - жените страдат от него  не по-малко, но като правило те по внимателно наблюдават външния си вид и не позволяват на червения нос да се откроява.

   И така-  какво е това явление и как да се отървем от него?

Защо носът става червен?


   Причините за това могат да бъдат много но тук  ще се спрем само най-често срещаните.

1. Носът може да се изчерви след дълга разходка ( особено през лятото ). През зимата това се случва на улицата по време на по големи  студове или силни студени ветрове. В този случай  това е нормална реакция на организма към  атмосферните условия.

2. Когато е развълнуван човек , лицето му  се зачервява и в допълнение към бузите, носът също може да стане червен. Това е психологическа особеност на човека, която се решава чрез практикуване на вътрешно авто-обучение.

3. Често зачервяването на носа е  характерно за тежките пушачи и злоупотребяващите с алкохол. Страстта към  такива лоши навици допринася за повишено налягане и разширяване на кръвоносните съдове при хората. В резултат на това се нарушава циркулацията на кръвта в тялото, появяват се микроаневризми, подуване на артериолите, появяват се микро-удари. Оттук и зачервяване в средата на лицето.

4.Зачервяване на носа се наблюдава и при хората  с тироидна болест. Кръвоносните съдове на тези  хора са много чувствителни и дори краткотрайно присъствие  в много топло  или напротив в студено помещение може да провокира появата  на спазъм на кръвоносните съдове.

5. Наличието на розацея  ( хронично възпаление на кожата на лицето) също може да допринесе за зачервяване на носа. При такива кожни лезии кръвоносните съдове непрекъснато се разширяват и  възниква възпалителен процес на изтънелите им стени, в резултат  лицето ( включително носът) става  червено. Хората със светла кожа са по предразположени .

   При не лекуване на  акне , последствията могат да бъдат много  тежки - може да се развие ринофима, при която носът не само се превръща в червен, но и започва да расте по размер, става на бучки и с увеличени пори. Народно лечение на зачервяването  на носа


   Преди да започнете лечение, разбира се, е необходимо да се установи точната причина за това  неприятно състояние. За да се направи  това, най-добре е да се консултирате с квалифициран лекар. Зачервяването на носа може да е предизвикано от  сърдечно-съдови заболявания, които не трябва да се лекуват само с народни  средства, а и със специални медикаменти.

   Ако експерта  не е идентифицирал  сериозни заболявания, предлагаме да спазвате  следните препоръки и народни средства.

   Опитайте се да избягвате да ядете топли храни и напитки. Не пийте  твърд алкохол. Избягвайте пикантни ястия. Не пийте твърде често силен чай или кафе. Всичко това допринася за прилив  на кръв към главата.

   2-3 пъти седмично е необходимо да се правят компреси  с лайка : първо се слага горещ (2 минути), след това студен компрес  (също 2 минути). В една процедура компресите се сменят  4-5 пъти. Това лечение укрепва слабите кръвоносни съдове.

   След сутрешното измиване  направете лек масаж за кожата на носа: докоснете го с върха на пръстите си, внимателно го притиснете и масажирайте .

   Когато се печете не забравяйте да покриете носа си с парче плат или хартия, като преди това го намажете с тънък слой слънцезащитен крем.

   Ако носът стане червен след дълъг престой  на студа, при пристигането си у дома, направете следния компрес: сварете картофи и леко ги охладете, разбъркайте с вилица. Поставете получената смес  върху парче плат и го прикрепете към носа. Оставете го  докато се охлади. След това намажете  кожата с памучен тампон  потопен в лимонов сок  разреден с вода.

   Мийте  носа по-често – изплакнете го  със слаб разтвор на морска сол или разреден лимонов сок: потопете  носа във водата и като запушите  едната ноздра, внимателно смръкнете  от  течността. След няколко секунди издишайте  силно разтворът . Същото се прави и с втората ноздра.

   Забранено е ползването  на горещ душ или вана, както и посещението на сауна.  

   Лечението на розацеята се извършва от дерматолог. Лекарят предписва необходимите антибиотици и   препоръчва средствата за външна употреба. Такива мерки допринасят за елиминирането на болестта и контрола на  кожния обрив.

   Ако никое от горепосочените средства не   помогна  и червенината  на носа не изчезне, можете да посетите козметик. Науката е разработила много ефективни методи за справяне с тази неприятност. Не се отчайвайте - проблемът ви може да бъде  решен , вие просто трябва да намерите правилните средства за справяне с него. Бъдете здрави!

АВТОР: Галя

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License