Ползите от червената офика. Домашни рецепти

   Ако обичате разходките в планината  със сигурност сте вниманието ви е било привлечено от красивите червени гроздове на офиката. Плодовете на планинската дърво  са склад на полезни вещества. Тези плодове съдържат соли на калий, калций, магнезий, натрий, витамини Р, С и каротин.
Домашни рецепти с червена офика.


   Офиката  се използва за лечение на много заболявания-при лечението на сърдечно-съдови заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт, анемия, диабет, бъбречни заболявания и много други.

   Веществата, съдържащи се в червената офика стабилизират обмяната на веществата и имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, освен това растението  е прекрасен антисептик. Една от особеностите на това „грозде“ е неговото противогъбично действие.

   Червената офика  се използва за лечение на хипертония и за подобряване на кръвоснабдяването на мозъчните съдове.

   Много хранителни вещества се съдържат  в семената и кората на растението. Брането на плодовете е  от края на август до края на октомври (до първите слани). След събирането офиката може да се съхранява по различни начини. Най-добре е плодовете да се  изсушават т.к. така запазват в максимално количество хранителните си  вещества.

СЪХРАНЯВАНЕТО НА СУШЕНИТЕ ПЛОДОВЕ Е ДО 2 ГОДИНИ , КАТО ТЕ НЕ ГУБЯТ СВОИТЕ СВОЙСТВА 

   Неузрелите плодове  не могат да се консумират защото в тях се съдържа парасорбинова киселина, която причинява дразнене на лигавиците на стомаха и стомашно-чревния тракт. Могат да се появят симптоми на отравяне - повръщане и стомашно разстройство. Под формата на отвари, дори сушената офика напълно губи свойствата си, причинявайки симптоми на отравяне.

Рецепти от плодовете на планинската офика


За да приготвите чай ви трябва:

  • Листа от касис - 25 гр.
  • Плодове от офика - 25 гр.
  • Шипка - 30 гр.


   Смелете и разбъркайте всички съставки,  след което ги залейте с 200 мл вряща вода. Получава се силно укрепващ чай.

   От офиката  може да се приготви и кисел . За да направите това, имате нужда от сок от офика и нишесте, като ги смесвате  в това съотношение:

  • Сок от червена офика - 2 супени лъжици.
  • Картофено нишесте - 1 супена лъжица.
  • Захар - 1 супена лъжица.
  •  Вода - 2 супени лъжици.


   Смесете една чаша вода, сок от офика и захар. Оставете  да заври. Нишестето се разтваря във втората чаша вода и постепенно се сиспва в кипящата смес, отново се остава  да кипне, като се разбърква непрекъснато. Пие се  по 150 мл на ден.

   Има една чудесна рецепта за пюре от червена офика. За да го направите, ще ви е необходимо: 

  • 1 кг. офика  
  • 2 литра вода
  • щипка сол
ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License