Ползите от ечемика

Ползите от ечемика

   Още древните гърци твърдят, че всеки, който обича ечемик, си е осигурил дълголетие и добро зрение.

   От ечемика се получават перленият ечемик и булгура. Перленият ечемик е обелен ечемик докато е останало само ядрото му . След полиране, те ядрото е много сходно по форма и цвят със сладководните перли. Това сходство е причина за името на ечемика.

За какво се употребява ечемика?


  • Целият (нерафиниран) ечемик съдържа:
  • Калций;
  • Калий;
  • Протеини;
  • Нишесте;
  • Витамини В и Е;

   Ечемика е полезен за понижаване на холестерола, той съдържа много аминокиселини, сред които и лизин който поддържат красотата и еластичността на кожата, употребата му дори отлага появата на бръчки.

   Отварата ечемик се използва и като антипиретик( понижава температурата). Тя също така има омекотяващи, обвиващи, отхрачващи, противовъзпалителни, и тонизиращи свойства. Служи за:

-облекчава възпалено гърло;

-помага при нарушено зрение, диабет, ставни заболявания, чернодробни и бъбречни заболявания;

-използва се при циреи, ухапвания и екзема. С помощта на компреси от ечемик се лекуват възпаленията ,а отровата и гноя се изтеглят;

   Ечемикът е ценен източник на важни вещества за развитието и растежа на човешкото тяло и за възстановяването на здравето.

Начини за използване на ечемика


   Добри резултати могат да бъдат постигнати при употреба на перления ечемик в диети за отслабване. Направете каша без масло, захар или сол. Яжте само тази каша за няколко дни (5-7). Ако имате достатъчно воля, ще кажете сбогом на наднорменото тегло (до 5 кг), а червата ви ще бъдат благодарни.

   Разтвора от ечемик е полезен при хранене на кърмачета, както добавка към краве мляко при изкуствено хранене.

   За да направите отвара, вземете 1 чаена лъжичка ечемичени зърнена и ги сипете в метална чаша пълна с вряла вода, след което сложете чашата на огъня докато ечемика се свари. Когато се охлади се разрежда 1 част мляко на 3 части отвара.

   Ечемичните зърна се използват при приготвяния на ястия.

    Кашата от перлен ечемик е била любима на руския цар Петър 1, готвена за него по специална рецепта. Ечемикът се накисва в продължение на 12 часа, след това се вари в мляко и се задушава за още 6 часа. Такава каша има способността да облекчава умората, да нормализира храносмилането, кръвообращението и да внушава оптимизъм.

   Ечемичните ястия трябва да се консумират горещи, охладени те са по-малко смилаеми и губят вкуса си.
ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License