Домашни средства за лечение на възпаление на средното ухо(отит)

    Отитът е възпаление на ухото. Има външен и среден отит . Средният отит е подразделен  на остър  и  хроничен. Когато вътрешното ухо е възпалено, това  вече е лабиринтит. Това заболяване е доста коварно, тъй като може да доведе до сериозни усложнения.

   Лечението на отит в домашни условия е широко използвано , поради това че е често срещан, и в миналото да се ходи на лекар заради него не е било оправдано.

   Но първо, нека се опитаме да разберем защо и как може да се появи отитът.

Специалистите идентифицират следните причини:


   Рискови фактори за външен отит на средното ухо: измръзване, изгаряния, увреждания причинени от пръсти, ухапвания от насекоми или чужди предмети.

   Остра форма на отит на средното ухо: грип, настинка, морбили, хипотермия, здравословни проблеми. Също така, появата на това заболяване, особено при децата, допринася за изкривяването на носната преграда, аденоидите, полипите.

   Рискови фактори за разболяване от хроничната форма на отит на средното ухо: същите причини както при острата форма, като допълнение влизане  на  вода в ушната мида. До  хронифициране на заболяването може да се стигне , при неправилно   лечени  на  острата форма на заболяването.

Симптоми на отит:


1. Признаци на външен отит: при натиск върху ухото  се появява  болка, сърбеж в ушната  мида.

2. Признаци на остра форма на отит на средното ухо: намаляване на слуха, висока температура, силна болка в ухото.

3. Симптомите на хронична  форма на възпаление на средното ухо: загуба на слуха, повтарящи се нагноявания, възможно тежко  изпотяване, силно главоболие, втрисане, висока температура, дори и нарушения в речтта.
Домашни средства за лечение на възпаление на средното ухо(отит)


Лечение на отита в домашни условия


  Преди да използвате тези методи , е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, тъй като усложненията от отит могат да бъдат много-тежки, и да доведат  до загуба на слуха.

   Предлаганите   домашно приготвени рецепти са доста прости и ефективни, въпреки че в повечето случаи те премахват само симптомите. Това  са най-популярните:

1. Изцедете на кърпа сок от лук и положете компреса на болното ухо ,това ще намали възпалителния процес  и  отичането.

2. При среден отит, капете в ухото си отвара от лавандула 

3. Поставете пет листа от дафинов лист в емайлиран тиган, изсипете чаша вода, поставете тигана на огън и го загрейте докато водата кипне след което го махнете от огъня и го оставете да престой  три часа. Капят се два пъти дневно  3-5 капки в болното ухо.

4. Сложете в ухото памучна кърпа , навлажнена с алкохолен разтвор. Този компрес има  противовъзпалителен ефект.

5. Няколко розови листенца, залейте със 100 грама  вряла  вода, оставете  за  половин час, след това махнете листата .  В тази инфузия добавете  4 капки розово масло. Сложете този разтвор във водна баня, изпарявайте, докато не остане половината. От получения разтвор се капват по три капки  в  ухо за през нощта. Повторете тази процедура  3 вечери.

Не забравяйте  в дома, не винаги можете да контролирате напълно развитието и хода на заболяването!

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License