Как се диагностицира циститът?

   В повечето случаи диагностицирането  на цистит не е сложна процедура. Ако има съмнения за заболяване с остър генезис, всички изследвания са прости, ако се подозира сложна или хронична форма на заболяването, на първия етап е малко по-трудно да се направят диагностични изследвания.

Основни методи за диагностициране на цистит


Сред основните методи са:

1. Информация за анамнезата.

2. Изследване на еритроцитите.

3. Откриване на бактерии в урината.

4. Посев на  бактериална микрофлора.

5. Чувствителност към антибактериални средства.

   При представителките на нежния пол могат  да се появят примеси  в урината в резултат на попадане  секреционна  смес от влагалището а  при  мъжете  урината е замърсени вследствие на секрет от под  препуциума. Ето защо, за да може анализите да станат възможно най-обективни, е необходимо да бъдат събрани правилно. Задължително е върху  външните гениталии  да не са  използвани  антисептични средства. Събраният материал да се изследва в рамките на един час след събирането му.

Как да откриете инфекция в урината


   За откриване на инфекциозни процеси в урината и за диагностициране на цистит се използват следните варианти:

1. Експресна диагностика, която позволява откриването на патологични микроорганизми. Такова изследване се извършва бързо, и е надеждно.

2. Експресен тест, който дава възможност да се идентифицират левкоцитите, червените кръвни клетки, повишеното ниво на протеини.

3. Анализи в лаборатория

4. Бактериологичен посев.

   Ако се открие повишено ниво на левкоцити, това показва наличието на възпалителни процеси  в урогениталната система.

Други диагностични методи


Как се диагностицира циститът?   Цитостопията често се използва за диагностициране на цистит. Това изследване се състои в поставянето на катетър в канала на уреята , запълването му с течност и след това направа на  снимка, показваща как работи пикочния мехур, независимо дали е напълно изпразнена. Ако човек е диагностициран с остър цистит, този вариант не е подходящ. Неподходящо  е и ендодезично изследване, което само по себе си е твърде болезнено, и  може да доведе до увеличаване на възпалението в пикочния мехур. Тези видове диагностика се предписват само ако лечението на острата форма на болестта в рамките на 10 дни не доведе до желаните резултати.

   При диагностициране на хроничната форма на заболяването използването на  този вид изследване е важно, защото позволява да се определят всички промени в повърхността на лигавицата на пикочния мехур. Понякога с помощта на цистоскопия е възможно да се установи причината, която причинява инфекциозните  процеси. Ако човек страда от хронично заболяване, задължително е той да минава  редовнона  рентгеново изследване на бъбреците и пикочния мехур.

Може да ви е интересно: Какво трябва да знаете за цистита?


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License