Как да преживееш депресията след смъртта на любимия си

Вдовица
    Смъртта на любим човек винаги причинява голяма скръб. Как да се измъкнете от депресията след смъртта на съпруга си, особено ако това е любимия, с когото сте живели в продължение на много години? Как да намерите силата, да продължите да живеете? Как да не загубите интерес към всичко около себе си, защото ви изглежда, че животът вече е свършил и вече няма нищо добро в него?
   Внимавайте защото излизането от депресията трябва да стане възможно най скоро, защото ако остане във времето, тогава една жена може да стигне дъното а оттам излизането е много трудно , почти невъзможно. Тук със сигурност "закъснението е сходно със смъртта ". Самата вдовица трябва да работи върху себе си, колкото и трудно да е това. Другите от своя страня трябва да и прощават бурята от емоции с който ги залива. Никой не може да се постави на мястото на вдовицата.
   Всеки човек преживява загубата по различни начини, въпреки това има общи черти. Те са описани от психологията.

Мнения на психолози

    Още Зигмунд Фройд обръща голямо внимание на този проблем. Великият психиатър твърди, че една жена след смъртта на любимия си не може да си представи как може да продължи да живее, когато него вече го няма. Тя подсъзнателно иска да сподели съдбата му. Именно заради желанието да напусне този свят , тя загубва интерес към околната среда, проявява безразличие към роднините, изпада в състояние на шок, наблюдава се липса на желание да се предприемат каквито и да било действия.
   Психологията е наука. И като всяка наука, тя успешно класифицира всичко. Така че, скръбта, която настъпва вследствие на загубата на любимия, психологията разделя на следните фази:
 1. Фазата на отрицанието. Жената не вярва, че това  може да се случи. Поне не с нея;
 2. Фаза на гнева. На този етап и идват мисли за това защо се е случило на нея? Кой е виновен за това?
 3. Фазата на отхвърлянето. Гневът се заменя с мисли, че може би нищо не се е случило. Може би сега вратата ще се отвори и на прага ще се появи любимия съпруг. Може би това е просто сън?
 4. Депресивна фаза. "Не искам да правя нищо. Просто искам да остана у дома и да мисля за любимия си." Понякога депресията след смъртта на любимия човек е толкова силна, че жената дори не иска да яде. Инстинктът за самосъхранение може напълно да изчезне;
 5. Приемане на ситуацията. Всичко преминава , човекът е приел този удар от съдбата.
   Както можете да видите, депресията, която задължително възниква, не е вечна. Тя преминава и в крайна сметка човек приема ситуацията такава, каквато е. За да се намали времето през което човек е в депресирано състояние, има някой съвети. Но за тях - малко по-късно.

Какви емоции изпитват жените, които са преживели смъртта на съпруга си

   Вие също трябва да знаете за това, за да контролирате състоянието си, колкото е възможно по добре . След смъртта на любим човек може да изпитате:
 • Гняв към всички хора. Не ви е ясно как те могат да живеят нормално , докато вие страдате;
 • Повишена конфликтност. Тя е пряко свързана с гнева. В края на краищата трябва да се излее на някого. Обикновено не конфликтния човек търси вина сред обкръжението си правейки кавги;
 • Гняв към себе си. Такъв гняв може да доведе до самоубийство. Ако роднините забележат че една жена се ядосва на себе си , веднага да и насрочат среща с психолог;
 • Чувство за вина. Една жена, която е загубила съпруга си, прехвърля всички възможни ситуации в главата си, когато тя е можела да повлияе за смъртта му. Особено силно чувство за вина има в случай, че има дори малки предпоставка че нейно действие би могло да е довело до трагичния изход.
   Много е трудно за една жена да се отърве от всички тези емоции и да се върнете към нормалното си поведение. Не се колебайте да потърсите помощта на психолог. Но запомнете че човек не трябва да прехвърля всичко на раменете на специалиста. Той със сигурност ще помогне, но ще отнеме много повече време ако се разчитате само на него. Той трябва да върне скърбящата вдовица към нормално състояние, от което тя да започне един нов живот. Единственият начин това да стане бързо е срещата с психолог.

Какви стъпки трябва да се предприемат самостоятелно

   Погледнете философски на ситуацията. В края на краищата хората рано или късно умират. Този факт не може да бъде отречен. Такъв е живота. Опитайте се да осъзнаете, че няма нищо необичайно и ужасно в умирането. Човек просто преминава от една сфера на битието в друга.
   Оставете тъжните мисли. За това помага търсенето на нови цели и ориентири. Трябва да намерите цел, заради която трябва да продължите да живеете нормален живот на всяка цена. За една жена това най-често са децата. Ако нямате тогава трябва да намерите друг мотив. Например, жената трябва да даде живот на друго същество. За това е създадена , това и е нейната цел. Разбира се възгледите могат да се различават, но е необходимо да се намери цел.
   Помогнете на други хора. Благотворителността е отличен начин човек да се отърве от депресията, виждайки колко радост носи на нуждаещия.
   Не пренебрегвайте комуникацията. Много е важно да поддържате връзка с приятелките си, а не да разваляте отношенията си, дори ако емоциите, описани по-горе напират. Със сигурност между многото приятели има човек, който със своята съпричастност ще помогне за облекчаване на непоносимата болка от загубата.
   Ако отдавна имате идея да напишете разказ или цяла книга - сега е времето да го направите . Важното е да се разсеете – кой знае може да напишете и шедьовър . По време на скръб, чувства на човек се изострят.

Още няколко съвета


 • Психолози и хората които са изпитали такава скръб споделяйки съвети, също препоръчват следните неща:
 • Не се страхувайте да плачете. Правете това колкото е необходимо. Сълзите помагат;
 • Ако има близък приятел или човек, на когото напълно вярвате, се опре на него, разказвайки за вашите преживявания;
 • Ако сте вярваща, посетете Божия храм. Разговорите със свещеник могат да помогнат не по-лошо от посещението на психолог;
 • Не седнете цял ден на закрито. Излезте на чист въздух. Отнасяте се отговорно към храненето си .
   Най-важното е да осъзнайте, че този ужасен факт вече е настъпил и не можете да промените нищо. Намерете за какво или в името на кого да живеете. Бъдете уверена , че починалият близък със сигурност ще одобри вашето решение.

АВТОР: ГАЛЯ


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License