Семейните кризи: причини, съвети

   Кризите, които съпътстват семейния живот, със сигурност са обективни. Това означава, че това явление е естествено, и се случва в почти всички семейства (разликата е само в подробностите). Също като самите кризи, начините за преодоляването им също са обективни. И ако се справите с проблема навреме , съзнателно и то заедно с партньора си, имате големи шансове кризата да има щастлив край. Нашите съвети ще ви помогнат с това.

Опасна ли е кризата?

Семейните кризи: причини, съвети
   Да започнем с това, което се случва, това не е краят на света, а напротив неговото ново начало. Не търсете само минусите. Кризата в личните отношения може да се разглежда като следващ етап от развитието на семейството, който може да внесе разнообразие в семейния ви живот. Опитайте се да гледате на всичко което се случва като на един нов етап от развитието на отношенията ви, и те ще се развиват към по-добро. Ще започнете да се разбирате по-добре, ако се опитате да направите правилните изводи за това, което се случва
   След като проблема отшуми дори може да почувства "втори полъх" и да ви стане по-приятно да съществувате под един покрив с половинката си. Например има криза, предизвикана от напускането на семейството на порасналите деца. Съпрузите изглежда са лишени от основната си дейност - отглеждане и възпитание , а и от самите деца. Такава брачна двойка трябва да се научи отново да живее заедно. Още по страшно става ако жената е свикнали да е домакиня и да се грижи за децата, тогава тя трябва да си постави нови житейски цели. Много често в такива случаи родителите се опитват да участват в семейния живот на своите деца чрез грижа за внуците си.
КРИЗИТЕ МОГАТ ДА ВЪЗНИКНАТ ДОРИ ОТ ТЪРСЕНЕТО НА ЕМОЦИИ
   Но дори и фактът, че за единия от съпрузите  може да се превърне в "пречка" и да предизвика криза в семейните отношения, семейството може да оцелее. Това е невероятно, но някои хора просто се нуждаят от такива вълнения и ярки емоции. Те дори са готови да пожертват семейното спокойствие и благополучие, за да получат дял от адреналина, тъй като те не могат да съществуват без него. Така се стига да криза в отношенията. Тя със своя буен старт, непредсказуемо развитие и нови, често неочаквани открития, сама по себе си дава такива чувства.
   Просто не бъркайте този вид криза със скандалите и случаите когато съпрузите дори се бият, многократно напускат семейството и след това се връщат, само за да изпитат тръпката, която толкова липсва в ежедневието им . Разликата е, че изходът от кризата в семейството трябва да бъде конструктивен - т.е. двойката трябва да създаде нещо ново, приятно и постоянно в отношенията си.

Научете се да прощавате на партньора си

   Важно е да можете не само да поискате прошка, но и да приемете извиненията на други хора. Да "изсмучеш" съпруга няколко дни, докато го караш да се чувства виновен - е много опасно. Рискът е, че в крайна сметка човек се отегчава. Ако не сте готови за примирие сега, по добре кажете директно: "Знаеш ли, имам нужда от време да се успокоя, да помисля". Вземайте решения само когато се "охладите".

Научете се да слушате и чувате

   Учените твърдят че семейната криза - преди всичко, е криза на комуникацията. Повечето двойки, които търсят за помощ психолог, се оплакват от трудности при комуникацията с партньора. Проблемите с децата в семейните конфликти са водещи, сексуалните и финансовите трудности имат само второ място. От това следва, че е много важно как говорим, как изразяваме нашите претенции един към друг, за да не преживяваме обиди и викове. Важно е да предадете информацията на партньора си спокойно. Сдържаният разговор е просто конструктивно решение на конфликтната ситуация, и е много по-добре отколкото просто да мълчалите или да бягате от партньора. Психолозите съветват: по-добре е да се карате, но само за да не се сблъскате със скандала.

Психолозите съветват

  1. Не обиждайте партньора си.Обвинявайки в нещо близкия за вас човек, опитайте се да избегнете обобщениякато: "Винаги така правиш ...". По-добре е да кажете какво чувствате: "Аз съм тъжна и неудовлетворена, когато правиш това или постъпваш така...".
  2. При никакви обстоятелства не трябва да критикувате половинката си на публично място. Първо е малко вероятно да постигнете това което искате , второ едва ли ще бъдете чути и разбрани , а най вероятно само ще предизвикате гняв и възмущение за публично унижение.
  3. Следвайте простото правило: "Не правете на другите това, което не искате те да ви направят."
  4. Опитайте се да се поставите на мястото на партньора си. Това ще ви помогне да разберете действията на любимия човек, неговите мотиви за постъпката или думите.
  5. Опитайте се да избягвате конфликтни теми, ако имате различни гледни точки за нещо. Не налагайте мнение относно религия, политиката и т.н.


   Само чрез общо споразумение можете да постигнете взаимно разбирателство и да стигнете до компромис. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че ако имате близка връзка помежду си, ако се обичате, уважавате и оценявате, тогава конфликтът трябва да се възприема само като част от вашето взаимно желание за разбирателство.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License