Как да създадем семеен бюджет?

   Изглежда мъжа и жената получават достойни заплати, но парите все не стигат, сякаш  попадат в черна дупка и никой не може да разбере за какво са изхарчени. Налице е нарастващо недоволство от финансово положение, както и взаимно обвиняване. В резултат на това – връзката се разпада.
   За да не се стига до там трябва да  се предвиди вариант за формиране на семеен бюджет, подходящ и за двамата съпрузи още  от началото на съвместния им  живот. Разбира се, с течение на времето бюджетът може да се променя, но ако контролирате ситуацията животът ви ще се промени само към по-добро.

Общи пари

   Най-често срещаният вариант е съвместен семеен бюджет. "Общ портфейл" обикновено се практикува от съпрузи с приблизително еднакъв доход. Всички спечелени пари се добавят към "нощното шкафче", след което и двете страни вземат решение как и за какво да ги харчат.
   Плюсове: чувство за единство. Дори ако един от съпрузите временно не работи, той все още участва в разпределението на средствата. Най-често това е жената, в отпуск по майчинство. Всъщност, бюджетът за известно време става единствен, но психологически той продължава да бъде общ. В този случай, съпругата не трябва да измисля начини да попита съпруга си за нова чанта или ботуши: тя може да вземе необходимата сума от "общия портфейл".
   За кого? Това разпределение на бюджета е идеално за семейства, в които царуват взаимно уважение и доверие, съпругата се чувства като пълноценен член  а съпругът разбира че неговите усилия ще бъдат оценени и той ще получи  разбиране.
Ако доходите на съпрузите започват да се различават, човекът, който печели повече, може да се почувства измамен, защото дава всичките си пари за "общия бюджет", а това, да речем, е два пъти повече от това на съпруга! 
В такива ситуации често се стига до друга възможност - съвместно разделена или споделена.

Свобода, равенство, зачитане!

  Създаването на съвместен споделен бюджет става все по-популярно. И това не е изненадващо: съпрузите разделят необходимите разходи, или еднакво, или в съотношение, което считат за справедливо, а останалата част от финансите остават като   лични пари.
   Плюсове: много по-малко обвинения към по-разточителния партньор, той вече е платил общите разходи, така че останалите пари са си негови. Той не трябва постоянно да се оправдава и да се чувства виновен. С този тип семеен бюджет е лесно да купите подарък за половинката си, да организирате изненада, да отидете на театър или ресторант. 
   За кого? Разделения бюджет е удобен, ако разликата в заплатите на съпрузите е незначителна. Ако доходите са значителни,  възниква същият проблем като при първия вариант, единият от съпрузите инвестира в семейството всички средства, а вторият - незначителна част. В този случай е по-добре деликатно да се определи размерът на участието в семейния бюджет и да не се упреква половинката с по малки доходи че  дава по-малко.

Парите се разделят

   Отделения семеен бюджет в чиста форма не е толкова често срещан. Всеки от съпрузите има свои собствени пари, всеки се грижи за себе си. Изключение се прави  обикновено за храната, пари се дават  на съпругата или всеки я купува  подред,  може и да сметнат  колко месечно харчат за храна и накрая да си разделът сумата. Ако някой спешно се нуждае от пари, другия му ги дава но със задължително връщане

Плюсове: дори и в този случай могат да бъдат намерени. Отделен семеен бюджет е удобен, ако някой от партньорите има скъпо хоби, което в никакъв случай не е интересно за втория. Към тази възможност съпрузите могат да прибягнат и в резултат на чести конфликти, когато са загубили взаимното си  доверие. Във всеки случай се препоръчва отделен бюджет като временен вариант, тъй като такъв начин на разпределение на финансите не може да се нарече точно  семеен.

Разпределяне по пера

   Без значение как разпределяте семейния бюджет, не подценявайте системата "Разпределяне по пера" за специфични нужди. Техният брой може да варира в зависимост от нуждите на семейството, но си струва да има поне пет отделни пера.
  1. За ежемесечни покупки, които се правят еднократно (масло, зърнени храни, чай, кафе, домакински химикали и др.).
  2. Пари за ежедневни разходи (храна, пътуване)
  3. Средства за плащане на комунални услуги.
  4. Резерв (пари за непредвидени разходи, празници, почивки).
  5. Семейни спестявания (5-10% от месечния доход) натрупаните средства могат да бъдат насочени към образованието на децата, ремонт на жилището, по  големи придобивки.

   Отговорник за "перата" може да бъде един от съпрузите, можете да организирате сменен режим  или да разделилите отговорността по отделните "перата".

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License