Как да разпознаем истинския приятел (приятелка)

 истинския приятел (приятелка)
   Приятелството е духовна връзка, създадена върху общи интереси или принципи за живота. То може да се появи изведнъж или да се образува след дълго познанство. Хората избират самите своите приятели: те им доверяват най съкровените си тайни, те ги молят за съвети или подкрепа в трудна ситуация. Понякога обаче се появяват  съмнения: струва ли си да се доверите на човек? За да  разберете че дадения човек ви е истински приятел наблюдавайте поведението му и анализирайки собствените си чувства.

Какво лежи в  основата на отношенията?

   Приятелството е силно, ако съвместното време не ви е в  тежест. След прекараното време заедно на душата ви е спокойно и се чувствате щастливи. Не искате да свърша разговора. 
   Следващият критерий са за искреност, привързаност и взаимно разбирателство. Когато човек може да усети настроението на другаря си без думи. В приятелството трябва да присъстват:
    • честност и лоялност;
    •  готовност за помощ;
    •  търпение към недостатъците в характера; 
    • прошка на случайните обиди ; 
    • уважение и грижа.
Как да разпознаем истинския приятел (приятелка)
   Унищожават отношенията: завист, лицемерие и безразличие. Не е трудно да разпознаете тези чувства. Те се четат в очите, изражения на лицето, движенията. Общуването с подобни „приятели“, остава   неприятна „тежест“ .
   По време на разговора си струва да се определи кой говори повече. Дали вместо комуникацията има монолог? Може би събеседникът е отегчен и разсеян, слушайки личните откровения.  Това е знак за неискреност. За човек, който наистина е приятелски настроен, е важно мнението на приятелите за  събитията които се случват в неговия живот. Диалогът се провежда спокойно, всеки изразява мнение и замръзва в очакване на отговор. След спор или конфликт, помирението се осъществява бързо и неусетно.

Да открием: приятел или враг?

   Важен компонент на приятелството е безкористността. Ако се окаже помощ, това е безплатно. Очакването или търсенето на благодарност е неподходящо. Един приятел се нарича истински, ако е загрижен. Той призовава с думи за подкрепа преди важно събитие, а вие очаквате с нетърпение да го попитате за неговите резултати. Подкрепя ви в стремежа да постигнете конкретна  цел. Не ви съди след като допуснете грешка а  се опитайте да помогнете и ви съвета как да ги поправите.
   Ако приятел или приятелка често критикува начина на обличане или вида ви, трябва да си помислите: дали тези  коментари не са оправдани? Дали те са породени  от загриженост  или желание да се изтъкне, представяйки ви  в непривлекателна светлина. Когато критичните намеци се произнасят със злонамерен тон и в присъствието на непознати, а след това остава неприятно чувство , по-добре е да прекъснете взаимоотношенията си с този „приятел“. Не бива обаче да се бърка критиката с опитите да се дадат ефективни съвети. Знаци за добронамерени съвети са:
    1. забележки се изказват само насаме; 
    2. има предложение как да се оправи ситуацията или проблема; 
    3. има постоянна подкрепа; 
    4. при постижение има похвала; 
    5. човекът се радва, че сте го послушали.
   По подразбиране  един истински приятел ще запази общата тайна. От това дали той ще може да я скрие  от познати личи степента на приятелството. Съперничеството често се превръща в пречка за доверие. Например не бива да се сприятелявате с човек, което се ядосва, след като е чул за постиженията или късмета на негов  приятел.
   За да разберете намеренията на приятеля ви  ще ви помогнат неговите постъпки. Верен и отдаден другар ще защити гледната точка на приятел, ако е различна от мнението на мнозинството. Той ще остане близо не само в радост, но и  в скръб.
 Истинските приятели не обсъждат роднини, не се оправдават с  външни лица и са готови да осигурят морална или физическа подкрепа дори с цената на отлагане на собствените си дела.
Основният признак на искреност е моменталното проявление на щастие , когато приятел  съобщава лична добра новина. Истинският приятел има следните качества:
    • откритост;
    • емпатия; 
    • способността да признава  грешките си.
   Такъв човек се нарича не просто познат, а пръв приятел. Най-добрият тест за приятелство е времето. 

Когато приятелството е невъзможно?

 Хората се променят. Чистото и вярно приятелство се изпитва чрез лъжи, ревност и недоверие. Първият знак на измама е опити за манипулация. Приятеля/ката се фокусира върху мислите и желанията си. Изисква засилено внимание или, напротив, с враждебност иска да го/я оставите на мира.
   Един верен приятел ще прости това поведение, но ако ситуацията стане постоянна, е по-добре да се прекъсне взаимоотношението. Предателството и безразличието също могат да унищожат приятелството. Ако приятеля се появява, когато има нужда от вас, а в други ситуации се оправдава с липса на време, може би той е мотивиран само от личен интерес.
   Третият начин за раздяла е несъвместимостта на интересите. Не става дума за избор на професия или хоби. Ако приятеля не подкрепя, а отвлича вниманието от важните за вас  неща, обвинявайки ви в нежелание да се срещнете, то той  се ръководи от егоизъм.

   Най важното е да цените истинското приятелство. Приятелството е безценен дар на съдбата. Дали ще оцелее зависи от неговите ползватели.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License