Как да успяваме във всичко и да не съжаляваме за миналото

Времето не стига
   В последно времето живота значително се ускори. Хората имат много нови желания и нужди за реализацията на които никога нямат достатъчно време. В тази статия ще се опитаме да разберем как да не губите времето си и как да управлявате всичко.
Помислете колко често чуваме тези фрази:
 • Времето е пари;
 • Уважавайте времето си;
 • Всеки момент е безценен;
 • Всички рани се лекуват с времето;
 • Ако имах повече време;
 • Нямам време.
   Познат ли са ви тези фрази? Всъщност времето е безценно и всичко трябва да се прави разумно.
   Нека да разгледаме рутинния ден на средностатистическото лице. Как обикновено прекарва времето си. По всяка вероятност и вашия дневен график съвпада до голяма степен с него.
 1. Почивка / сън - 8 часа
 2. Здраве: йога, упражнения - 1 час
 3. Време за семейство - 3 часа
 4. Храна (закуска, обяд, вечеря и закуски) - 2 часа
 5. Развлечения - 2 часа
 6. Знания / обучение / новини - 1 час
 7. Комуникация - 1 час
 8. Работа / професия / кариера - 11 часа
 9. Пътуване - 3 часа
   Този график е необходим за всеки нормален човек, който иска да успее- да бъде успешен, целенасочен и свободен. Но ако изчислите времето се оказва, че в деня трябва да има 32 часа, но деня има само 24 часа.

План за тези, които искат да направят всичко

Експертите разграничават няколко умения и инструменти за управление на времето:
1) планиране
2) многозадачност
3) оптимално използване на технологиите
4) делегиране
5) самодисциплина
   Така че трябва да бъдем дисциплинирани, да планираме деня си, да уважаваме времето си и времето на другите, да имаме дневен график, да изпълняваме няколко задачи в един интервал от време, да използваме наличните технологии. Погледнете по-отблизо примирен план, за да успеете със всички задачи в един ден – разбира се трябва да го адаптирате към себе си.
 1.    Събуждайки се сутрин  потичайте или се разходете. Едновременно с това можете да слушате любимата си музика, аудио книги, за които иначе имате катастрофално малко време.
 2.    По време на сутрешна закуска или кафе можете да четете вестници или да гледате новини, за да сте в крак с новините и събитията. Закуската е също чудесно време да прекарате време със семейството си.
 3.    По пътя към работното място можете да слушате любимата си музика и да поддържате връзка с приятелите и роднините си чрез съобщения и обаждания. Ако заемате висока позиция и сте много зает, а офисът ви е доста далеч  можете да проведете една от срещите в колата си. Възможно е през време на пътуването да разгледате няколко доклада, както и да подпишете документи, изискващи подпис или координация.
 4.    За рутинна работа в офиса (подписване на документи, отговаряне на обаждания), отделете специално време (половин час - 1 час) в началото на работния ден, не бива да го разпределяте през целия ден.
 5.    По време на първата почивка в офиса, насрочете среща с подчинените си или колегите си и ако е възможно, делегирайте работата си на тях.
 6.    Можете да се срещнете с важен клиент или да проведете бизнес срещи по време на обяда.
 7.    За да общувате с висшестоящите или колегите си , използвайте интерком или видеоконферентна връзка. Същата технология може да се използва и за интервюта с кандидати за работа от различни места. Можете също така да използвате тази технология, за да участвате в семинари и опреснителни курсове. Ако можете да разрешите проблема с просто съобщение на мобилния си телефон или по електронната поща, не е нужно да организирате среща. По този начин използването на вашия мобилен телефон и Интернет ще ви помогне много в управлението на работното ви време.
 8.     Когато се разхождате из офиса, можете също така да изпращате съобщения до членовете на вашето семейство, роднини и приятели, така винаги можете да поддържате връзка с тях.
 9. Когато се намирате на среща, важно е винаги да се придържате към темата. Започвайте винаги навреме и планирайте, когато срещата трябва да приключи. Това е въпрос на дисциплина.
 10.    Вечерта, на път за вкъщи, можете да слушате музика, аудио книги, да преглеждате презентации и документи, или да организирате среща с клиент.
 11.    Вкъщи отделете време на семейството. Слушайте ги. Решете проблемите си. Във вашия дом никога не говорете за работа.
 12.    По време на вечеря можете отново да почете вестници и да гледате новини, за да следите събитията.
   Разбира се, изпълнението на тази програма за всеки човек трябва да бъде индивидуално. Но не забравяйте основното правило: за да успявате използвайте всяка минута по предназначение. Ако не сте готови - не се притеснявайте. Починете си и съберете мислите си, защото бързината вместо да помогне може да навреди.
Времето не стига

Това правят хората който знаят как да оползотворяват времето си :

 • Те уважават своето време и времето на другите;
 • Те правят така че времето да работи за тях;
 • Те използват технологията;
 • Те са самодисциплинирани;
 • Планират времето си;
 • Те знаят своите ограничения.
 • Те се доверяват на хората, ефективността и талантите на другите и делегират работата си;
 • Те не прехвърлят отговорността си към другите.

Какво не правят хората който знаят как да оползотворяват времето си:

 • Те не плачат и не се оплакват от липсата на време;
 • Те не разсъждават по темата "как да направя всичко", а просто не отлагат работата;
 • Те не губят време за празно бърборене;
 • Те не обвиняват времето за своите неуспехи и разочарования;
 • Те не смесват работата със семейството.
 • Те не вършат работата си у дома и не внасят семейни емоции в работата;
 • Те не обвиняват другите.
    Накрая ЗАПОМНЕТЕ: броят на часовете в деня няма да се промени. Винаги ще имате само 86.400 секунди. От вас зависи как контролирате и използвате всяка от тези секунди. Трябва да поставите стойността на всяка секунда. Заетите хора са щастливи тъй като управляват всичко в живота си. Тези, които само показват, че са заети, в крайна сметка ги очаква разочарование, стрес и провал в живота и професията.
Ето ви няколко мотиватора за оценка ценността на времето:
 • За стойността на една година, попитайте студента, който не е успял да издържи изпитите си.
 • За стойността на един месец, попитайте майка, която ражда преждевременно.
 • За стойността на една седмица, попитайте редактора на седмичен вестник или списание
 • За стойността на един час, попитайте влюбените , които чакат среща.
 • За стойността на една минута, попитайте човека, което пропусна влака, автобуса или самолета.
 • За стойността на една секунда, попитайте човек, който е оцелял в злополука.
 • За стойността на една милисекунда, попитайте човека, който е спечели сребърен медал на олимпиада.
ВРЕМЕТО НИКОГО НЕ ЧАКА. ПАЗЕТЕ ВСЯКА СЕКУНДА. ВИЕ ЩЕ ЦЕНИТЕ ВРЕМЕТО МНОГО ПОВЕЧЕ КОГАТО ГО РАЗДЕЛИТЕ С ЛЮБИМ ЧОВЕК.ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License