Кое води до скандали в семейството?

   Противно на всеобщото  мнение, семейните кавги не са признак за успешен брак. И противно на общоприетото схващане, липсата на кавги не означава, че няма несъгласие. Това означава, че една двойка е в състояние и намира по-разумен и ефективен начин за разрешаване на конфликтите.
   И така, каква е същността и причините за основните семейни скандали, възникващи според статистическите данни във всеки 4 от 5 семейства. Нека се опитаме да.

 Причини за семейните кавги

   Има четири основни причини за семейни кавги. Разбира се, това са най-честите причини и този списък не претендира да бъде пълен и изключителен. Ето ги:
   1.Различни жизнени ценности. Доста честа причина за скандал. Ако една от вашите лични ценности в живота е семейството и то е на първо място, а личната ценност на съпруга ви е работата, това може да бъде основната причина за кавгите ви.
   2 Неоправдани очаквания. Ако съпругът очаква, че при завръщането си от работа топла храна ще го чака на масата, но това не става... Ето още една причина за семейна кавга. И това е най-простият пример. Ако е за караница на  жената с мъжа това обикновено е защото е  забравил  важна дата (рожден ден, годишнина от първата целувка или, в най-лошия случай- сватбата). Помнете в този случай, че вашето очакване не е едно и също с това на половинката ви. За съжаление, хората още не са се научили да четат мислите на другите хора и да предвиждат всички желания.

МЪЖЕ ... НЕ МОГАТ ДА ЗНАЯТ КАКВО Е НЕОБХОДИМО НА ЖЕНИТЕ – НА ТЯХ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ОБЯСНИ.

Джон Грей "МЪЖЕТЕ СА ОТ МАРС  А ЖЕНИТЕ ОТ ВЕНЕРА"

   3.Разлика във възпитанието. Вашето възпитание, религия, полова принадлежност, етническа принадлежност може да доведът до скандали с любимия/та ви защото тя има по различно виждане от вас. Например  жена, която работи на ръководни длъжности и заема позицията "кучка", често прилага този стил на поведение и у дома. Мъжете  обикновено правят също-  тук семейната кавга е неизбежна
   4. Незнание и липса на способност за справяне с конфликти. Ако не знаете как да разрешите конфликта или не искате да го завършите, той няма да спре сам. Но не мислете за себе си, а за вашите роднини, деца. Как ще се отрази на тях вашия скандал? Не продължавайте само заради собствените си желания. Възможността да се предотврати конфликт или да се спре във времето е най-ценното умение в живота.

Разбира се има много повече причини за кавги в семейството и вие ги разбирате: 

  • прекомерната женска ревност;
  • постоянна намеса в разговора, която е толкова неприятна от мъжете; 
  • напрегнати отношения с родителите на половинката; 
  • пари (вечен проблем!) и много други. 

   След като установихме основните причини за семейните скандали, би ми се искало да поговорим за индивидуалните сценарии за развитие на конфликта, печеливши и губещи страни.
Кое води до скандали в семейството?

Сценарии за развитието на семеен скандал

  •    Ние не обръщаме внимание на конфликта. Спорен сценарий и неразделна част от развитието. Ако имате склонност да се игнорира всеки аргумент, с надеждата, че неговата  актуалност ще отмине от само себе си трябва  да знаете че при сериозен конфликт това няма да сработи. Ако искате да прекъснете връзката си  заради скандал, това е ваш избор. Заравянето на главата  в пясъка, и нежеланието  да се намери решение на проблема, пречи за придобиването на  собствен  опит, а това не е маловажно на всяка възраст / При нова връзка, същите грешки могат да доведат до края и /.
  •    Изглаждане на скандала. Опитвате ли се да се адаптирате към друг човек и да потискате желанията си? „Замазване на положението“, само заради избягване на конфронтацията може да доведе до временно облекчение , но конфликтът няма да отшуми,  усещането за унижение и негодувание ще останат за дълго време.
  •    Ще направим компромис. Това е вашият типичен печеливш сценарий. И двете страни се доволни, когато са готови за компромис. Но такова сътрудничество работи само когато хората се доверяват един на друг защото само по този начин могат да постигнат взаимноизгодно споразумение. Ако след разпрата сте загубили увереност, тогава няма да вярвате, че любимия човек ще отиде на масата за преговори за да сложите край на конфликта помежду ви.Ако обаче има доверие, този сценарий за разрешаване на семеен скандал може да бъде най-добрият начин да се избегнат конфликти веднъж завинаги. Когато след кавгата двете страни се съберат, започнат да общуват и да се доверяват един на друг, само тогава е възможно окончателно уреждане на конфликта.

   Сега, когато знаем основните причини за семейни скандали, сценариите на тяхното развитие, е необходимо да разберете как да се държите по време и след тях.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License