Да се научим как да говорим правилно

Да се научим  как да говорим правилно
   Способността да се говори правилно и точно е много ценена в днешно време, защото  дните когато цялото население на страната беше пристрастено към четенето и  по този начин непрекъснато разширява своя речник са отдавна отминали. Вече е прието да се използват прости фрази и дори по-лошо - интернет жаргон, думи  които дразнят слуха на незапознатия с тях човек. Имайте предвид, че когато гледаме филми или телевизионни предавания наистина речта изглежда красива и благозвучна но това  е така, защото сценариите  са написани от грамотни хора, които разбират всички тънкостите на словото и граматиката.
   Владеенето  на правилната красива реч отваря много врати в днешния свят. Умението достоверно да разказвате за себе си и да отговаряте на въпросите спомага за  успешното намиране на работа. Хората говорещи изразително и правилно  са особено ценени в телевизията. Правилно изразяване на вашите мисли помага и в  личния живот-  не само жените обичат с ушите си.

Първи стъпки

   На първо място необходимо е да обърнете внимание на вашето изказване. Много хора имат навика да пропускат гласни, който не са „ударени“. Може би имате проблеми със съскането? Струва си да опитате да прочетете пасаж на книга или стих на диктофон-  след като го прослушате  ще  разкриете свойте недостатъци. Опитайте се да се консултирате с приятел, защото е много по-лесно друг човек да  идентифицира съществуващите проблеми с речта.
Проблемите с дикцията, както е известно успешно се решават със скоропоговорки. Опитайте следното:
  • Шепа шипки в шапка събрах. Шипки с шипчета по тях.
  • Шейсет и шест шишета се сушат на шейсет и шест шосета
  • Крал Карл и кралица Клара крали кларинети от кралската кларинетаджийница на крал Карл Трети.

   Тези предложения ще ви помогнат да коригирате произношението. По-пълен списък може да бъде намерен в интернет, където има скоропоговорки за обучение по всяка двойка трудно изрични гласни и съгласни.

Развитие на комуникационните умения

   Не можете да очаровате с речта си  човек без да притежавате  голям речников запас . В този случай четенето на книги помага, (не  таблоидни романи), особено класическата литература. Не забравяйте, че наистина сте харесали някой от изучаваните в училище материали. Може би си заслужава да ги прочетете отново? Подходящи са например, Хемингуей, Габриел Гарсия Маркес, и т.н.
   Да говорите правилно, ще ви научи четенето на  поезия на глас. Представете си, че сте на сцена и се опитайте да прочетете басня, стих или откъс от книга. Не е необходимо да го научите наизуст  , но го правете с чувство, ясно и категорично , подчертавайки емоционалните места с изразителност на гласа. Такова обучение трябва да се извършва всеки ден.

 ЗА ПОВИШАВАНЕ НА РЕЧЕВИТЕ УМЕНИЯ МНОГО ПОЛЕЗНО Е ПОСЕЩЕНИЕТО НА ТЕАТРИ. КУЛТУРНАТА СРЕДА НА АУДИТОРИЯТА И АКТЙОРИТЕ, ЕМОЦИОНАЛНИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ, ПОДСЪЗНАТЕЛНО ЩЕ ВИ ВЪЗДЕЙСТВАТ И ЩЕ ПОДОБРЯТ РЕЧТА ВИ. 

   Обърнете внимание на интересуващите ви  науки. Сега има много научни и развлекателни телевизионни предавания с различна насоченост. От тях можете да научите много думи, свързани с икономиката, медицината, науката. Това не само диверсифицира речника, но и разширява хоризонта и впоследствие кръга на комуникацията.
   Не е лоша идея да започнете да изучавате основи на психологията. Това ще ви помогне да разберете по-добре същността на вашия проблем и резултатите които можете да постигнете.

И накрая

   Изключително е важно да се отървете от паразитни думи във вашата реч. Те имат особено депресиращо впечатление за слушателите. "Сякаш", "Ами тук", "Ей", "По дяволите" „ Разбираш“ и т.н. - те трябва да бъдат премахнати на всяка цена. По-добре е да спрете по време на разговор или да не говорите публично, но не бива да казвате тези думи. Може да накарате някой близък  приятел да ви поправя , когато ги  произнасяте - това ще ви накара да се самодисциплинирате  и с течение на времето ще премахне от  речта ви всички „паразити“.

   Да се научите да говорите красиво и правилно е възможно, но това ще отнеме много време и усилия. В рамките на един месец ще можете да забележите първите резултати от работата си и в резултат около вас ще се появят все повече и повече нови и интересни хора.ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License