Как да възпитате детето без наказания и викове

Малтретиране на деца
   Често детето се държи неадекватно: ту се смее и шеговито ви закача, ту вика и проклина казвайки че не ви обича. Той може да унищожи всичко наоколо си и да тропа с  крак когато не харесва нещо. Въпреки това повечето психолози казват, че не е целесъобразно в такива случаи да се наказват децата. Много родители вярват, че ошамарването ,изпращането в ъгъла  дисциплинират детето и го карат да става по-отговорно. Разбира се  в действителност това не помага много.
   Най-ефективният начин да се успокои детето е да се отнася към него със състрадание и разбиране, защото в момента то  най-много се нуждае от това. Това не означава, че трябва да прощаваме на детето всичко: не бива да го оставяте да  уринира на килима, или да бере  цветята на градинката на съседа. Но възпитанието с  наказания и викове в тези случаи също няма да сработят.
   Изследванията показват, че децата, които са наказвани, заемат отбранителна позиция и натруп ват в себе си гняв. Това предизвиква отделянето на адреналин и изключва логическото мислене. Те бързо забравят за какво са наказани. При децата, които редовно се наказват, се намалява интелигентността, тъй като те не се чувстват сигурни и не могат напълно да се ангажират с ученето. Просто казано, децата, които често са подложени на физическо и морално наказание, никога не израстват и не стават отговорни, внимателни и щастливи. Резултатът е че те  в по нататъшния си  живот запомнят само лошите уроци.

Как да се избегне наказанието и да се установи връзка с детето?

Използвайте няколко прости техники за комуникация с детето:
 1. Контролирайте собствените си емоции. Трябва да сте пример за детето. Ако смятате, че не можете да се въздържите, по-добре излезте. Наложеното импулсивно наказание винаги се обръща срещу налагащия го.
 2. Не предавайте на детето "жизнени уроци ", когато възбудено. Бъдете внимателни. Изчакайте, докато се успокои и започне да възприема напълно информацията, която искате да предаде. Така детето се научава да контролира поведението си. То ще се почувства по-добре и ще чуе по-добре
  Как да възпитате детето без наказания и викове
 3. Спомнете си как детето се учи. Например първо изчеткате зъбите, показвайки как да го направи правилно. Постепенно намалявайки контрола върху тази процедура, детето започва да изпълнява тази задача самостоятелно. Когато нахрани кучето кажете  "благодаря", защото така се  изгражда правилната линия на поведение за детето. Можете да се ядосвате и да крещите че то отново е забравило  да постави шапката си при излизане навън, но този метод едва ли ще помогне.
 4. За детето е важен визуалния  и физически контакт. Не бива да забравяйте, че децата не помнят важна информация и не си  вземат поука ,ако те не се осъществят. Наклонете се към детето и гледайки го в очите, кажете, че това което върши е неправилно. Прегърнете го през рамото и го попитайте защо е извършил това действие.
 5. Определяйки ограничения, винаги се интересувайте от неговото мнение. Това е много важно във възпитателния  процес. Когато децата се чувстват разбрани, те са по-способни да ви слушат и да приемат  вашите решения. Например, кажете: "Не можете да гледате телевизия преди лягане, знам че бихте искали" или "Разбирам, че се страхувате, но трябва да ми кажете истината".
 6. Не забравяйте, че зад  цялото "лошо поведение" стой някаква причина. Неговото поведение е ужасно? Това е така защото то се чувства ужасно отвътре. Може би трябва да спи повече или да прекарва повече време с вас? След като открихте причината, можете да избегнете викове и наказания.
 7. Кажете "да". Децата ще направят почти всичко, ако ги попитате с любящо сърце. Намерете начин да кажете "ДА" вместо "НЕ", дори когато зададете някои ограничения. Да, време е за почистване на зъбите и ДА ще ти помогна и ДА можем да го оставим за утре, ДА можем да го забавим и ДА обожавам те. Вашето дете ще реагира приятелски.
 8. Всеки ден поддържайте връзка с детето. Изключете телефона, затворете компютъра и кажете на детето: "Добре, аз съм твой за следващите 20 минути. Какво ще правим? "Следвай примера му. Глупаво се кикотете, организирайте битки с възглавници, викайте! Приемете чувствата му. Вашето 100% присъствие е задължително. Децата, които знаят, че могат да разчитат на специално време с родителите си, са щастливи, защото им се доверяват достатъчно, за да изразят пълната гама от емоции и да разберат как се чувстват отвътре.
 9. Простете на себе си. Може би сте се държали зле с детето. Но винаги можете да възстановите тези фини връзки. Започнете днес.
 10. Когато всичко друго се провали, дайте на детето  голяма прегръдка. Това е най-силният коз в отношенията между родители и деца.

Не вярвайте, че тези методи на възпитание работят? Опитайте се да ги използвате една седмица и вижте как животът в семейството ще разцъфне с нови багри. 


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!






 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License