Детето не иска да учи

   Много често причината  че детето носи у дома лоши белeжки от училище,  не е слабата памет или закъснение в развитието, а пълното нежелание на детето да научи нещо ново. Това поведение на децата не е необичайно и според общата статистика около 20% от децата се учат зле защото не виждат нужда от образованието си.
   Липсата на успех на децата влияе много повече на  самооценката на родителите, защото за тях е много важно да видят в детето не само  себе си, но и едно по-успешно и щастливо същество. Разбира се лошите оценки в ранна възраст не им  предсказват добри перспективи за в бъдеще. Те не предсказват висше образование и висок статут в обществото, а предсказват директен път към кохорта  на ниско квалифицирания работнически   труд. Това не е кой знае колко лошо , в нискоквалифицирания труд няма нищо срамно , но за съжаление плащането там е далеч от доходите на средната класа.
   Лошото представяне на детето във всички случай трябва да накара родителите да обмислят и да предприемат спешни мерки за поправяне на ситуацията.

Защо децата се учат зле?

   Най честата  причина за липсата на желание за учене  е липсата на самодисциплина. Човекът затова е човек защото  той е подложен на влиянието на цялото общество, а зачатките на самодисциплина са поставят още в  детската градина. Съществуващо  до  училище извън социума , само с родители и приятели, детето свиква с постоянната атмосфера на празника. То няма ясен план за действие за деня и не проявява  никакво усърдие. Отивайки в училище, детето се губи и не може да разбере какво се иска от него - защо точно тези 40 минути то трябва да седнете мълчаливо и да не прави нещата който иска. В такава обстановка е изключително трудно да се абсорбира информацията. Когато пък се върне  у дома, то не може да изпълни домашното си на спокойствие , защото вкъщи има компютър, телефон или просто децата на улицата.
Детето не иска да учи
   Психолозите отдавна са доказали, че в зависимост от дейността на церебралните полукълба в училище децата са разделени на техници и хуманитарни работници. Първият показател за такъв факт при детето е разликата в оценките по различни предмети. Ако детето носи добри оценки от училището по география, езици, литература - той е хуманист. Отличните оценки по математика, компютърни науки, физика показват предразположение към инженерство. В такива ситуации експертите не препоръчват детето да бъде еднакво добре образовано по всички предмети. Достатъчно е то да се справя отлично по   дадените предмети, а останалите да знае на задоволително ниво.
   Отношенията в семейството играят важна роля за учебните успехи. Родителите в никакъв случай не трябва да се карат  помежду си в присъствието на деца. Детето може да развие апатия и вътрешно безпокойство, което няма да му помогне за ученето. Задачата на възрастните е да подтикват детето към правилното решаване  на ежедневните проблеми, осигурява уютна и релаксираща атмосфера у дома, която ще му  помогне да се концентрира и успешно да се справи с домашната работа, докато изучава преподавания материал.
   Много експерти са уверени, че лошото представяне може да бъде наследено(т.е. ако родителите са крадци, тогава има вероятност детето да последва същия път.) 
   Причината може да е и някакъв вид разстройство (например разстройство на вниманието). При такива особености детето не възприема  информация добре, прозява се в уроците и пише  бавно.

Какво да правят родителите?

   Преди всичко родителите трябва да променят отношението си към детето. Караниците и ругатните  не могат да помогнат. Игнорираните деца започват да се изолират и престават да учат изобщо. Външно, това  може да не се прояви, но в такова състояние децата по-рядко споделят нещата който ги вълнуват с родителите си и по-често крият истинското си отношение към случващото се.

   Опитайте се да приложите следните стъпки, за да накарате  детето отново да заобича учението:
  1.    Говорете по-често с детето си, доверието  и любовта ви може значително да подобри ситуацията. Може би не му харесва в училище, някой го обижда или му е трудно да разбере определен предмет. Помогнете му с домашната работа бавно обяснявайки нещата. Приучете го  към самодисциплина.
  2.    Активната почивка е най-важният фактор, влияещ върху напредъка на детето. Тя увеличава притока на кръв и кислород към мозъка, което стимулира умствената активност и облекчава стреса. Нека детето да ходи повече на чист въздух, да не се ограничава в движението. Освобождавайки излишната енергия, детето ще научи по-добре учебния материал.
  3.    Повдигнете самочувствието на детето. То по никакъв начин не трябва да се смята за по-лошо от други. Сега има много кръжоци, където можете да запишете детето, може би в рисуването или плуването то ще намери своето истинско призвание. Сравнете оценките по различни предмети, може би то наистина е техник или обратното- хуманист.
  4.    Осигурете на детето правилна и здравословна диета, защото в ранна възраст храната играе решаваща роля в развитието на мозъка. Възможно е на детето да не му достигат определени витамини ( в тази връзка можете да се консултирате с педиатър).

   Не забравяйте, че дори ако детето не се учи добре в училище, това не означава непременно   че то няма да се реализира в живота. Често такива качества като отдаденост, доброта, твърд характер създават велики бизнесмени, политици и истински идоли.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License