Отношения със свекървата - да я обичаш или да я мразиш?

   За отношения с  тъщата са написани  много вицове ,шеги и анекдоти  но за отношението със свекървата упорито се мълчи  , въпреки че всяка бъдеща съпруга тайно тайно се  подготвя психически за една „Студената война“ с майката на съпруга си. Защо е така? Много просто , защото по телевизията постоянно  гледаме вечно  каращите се майка и снаха /разбира се   по закон и съседите  стоят зад стената да слушат кавгите/. Следователно когато една жена се омъжите или просто се запознае с родителите на избраника си, дори и несъзнателно има съмнение в добротата на майка му , и от морална гледна точка веднага е  готова да започне война. Често,  единоборството не се случва веднага, обикновено първоначално всички искрено искат да се харесат едни на други , но срещайки малки трудности по пътя  неизбежно се стига до решението  че борбата е наложителна.
Отношения със свекървата

   Една моя приятелка Габриела  искаше много да се хареса на майката на съпруга си, но в последствие  реши  че винаги ще бъдат врагове. Малките разногласия не били рядкост, но конфликтът назрял , когато отишли  заедно на вилата им. Там те започнали заедно  да подготвят празнична вечеря. Когато правили салатата   приятелката ми се старала всичко да изпипа  затова рязала много фино зеленчуците , но на  свекървата и се сторило че парчетата са много големи.

   Габриела с цел да запази мира  решила да направи каквото й било казано, но когато свекървата видяла че тя започнала да реже много фино краставиците  казала че именно те трябва да се режат на едро. Приятелката ми отново премълчала и затаила в себе си  негодуванието си. Търпението и само че преляло , когато свекърва й започна да я укорява че не яде зеленина и се опитала  да я накара да хапне. / Габриела, между другото, не яде зеленина от ранна детска възраст/. Така започнала враждата.
   На човек  му се струва че това е  абсурдна ситуация, но ако видите лицето на Габи и нейното възмущение, когато тя разказа за това бързо ще си промените мнението! Сега между тях има непреодолима  стена. Макар че от позицията на свекърва, ситуацията може да изглежда съвсем различно. Например, тя искала да научи бъдещата си снаха  да приготвя салати, каквито обичал съпругът  и, искала  да я накара да се храни с пресни зеленчуци защото са полезни. Кой знае какви  са нейните истински мотиви?
   Аз просто обожавам своята свекърва, много хубава жена. Но след като чуха историите ми за  първите три месеца от  познанство ни ,много от моите приятели казаха, че биха  я намразили. Какво ли щеше да е ако не се бяхме харесали с майката на бъдещия ми съпруг?
В началото на нашата връзка тя постоянно му казвала, че трябва да си намери друго момиче, дори му предложила  това което на нея и харесва и се опитала да организира срещи между тях. Казвала му, че той се нуждае от по-богата момиче и т.н. Знаех за всичко това. Разбира се, това беше неприятно, но реших  че е по добре да премълча а не да  започна война, дори опитах да се сприятеля.
   Разбира се, ако живеехме  заедно, щеше да ми е много по  трудно и не знам дали щях да се справя, но за наш общ късмет - живеехме отделно. Така че, когато я посещавах за  няколко дни, правех всичко по начина, по който тя каза. Аз готвех, както искаше, бях се обадила да разбера любимите рецепти на сина и, карах я да ме  консултира, опитвах и да й помага в домашните дела. Тя също обичаше  да говори с мен, така че трябваше да слушам нейните истории в продължение на няколко часа правейки и компания. Постепенно отношенията ни се подобриха. Тя дори започна да ми прави подаръци. Разбира се  дори ако нейният подарък не ми харесаше , винаги го приемах с удоволствие.
   От тогава минаха няколко години Сега имам добри отношения със свекърва ми, тя ме подкрепя ако се карам със сина и, и дори заема моята страна. Ето защо мога  да посъветвам всички снахи  малко да потърпят, не веднага да влизат в конфликтни а  да се опитат да се сприятелят със свекървите си. Така в края на краищата, вместо враг ще получат един добър съюзник в семейството.

АВТОР: ГАЛЯ

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License