Мъжката ревност - причини и опасности

    Много чести са ситуациите, в които мъжът ревнува своята жена  .Не са редки случаите когато мъжът ревнува не само съпругата си но и нейните приятелки и дори познати.Вероятно познавате , или най малкото сте чували за такива. Ситуацията, при която съпругът ревнува, не е най-приятната: ревнивата  половина непрекъснато проверява вашето местоположение, телефонните контакти, не ви дава минута лична свобода. Това т.н.  патологична ревност , или   мъжка ревност не познаваща граници. Понякога дори и да не е съзнателно мъжът може да  стигне до саморазправа , което жената  не може да си позволи.


Причини за мъжката ревност 


По правило има две причини за това поведение:
  1.    Мъжът приписва своето поведение  на жената. Когато човек изневерява , той се страхува, че не само той може  да направи това. Осъзнавайки своето дело, той започва да не се доверява на другите хора, особено на  половинката си , страхува се от тежките последици, които могат да дойдат от предателството.
  2.    Поради  неувереност. Ревнивия съпруг при самооценката  на физиологичните  си възможности и/или материално положение губи своята самоувереност. А да я възстанови е много трудно. Мъжът почти винаги третира жена  си като своя собственост, и в крайна сметка прави заключение, че  жената до него му дава определен статут, който изобщо не иска да загуби. Като правило, мъжката ревност в този случай води до обиди и унижения срещу жената, като по този начин мъжът се опитва да понижи самочувствието и. Ревността на мъжете е близка до психоза и според статистиката 90% от случаите на домашни убийства са извършени точно на тази основа.


Какво да правите, ако съпругът ревнува?


  • Нищо чудно, че нашите баби и дядовци встъпваха в брак едва няколко години след като са се срещнали. Погледнете много внимателно избрания от вас човек и ако имате и най-малко съмнение, попитайте за негови бивши възлюбени, научете причината за раздялата.
  • Не давайте поводи. Златното правило: винаги имайте връзка с него. Вземете телефона, колкото и заети да сте . Не лъжете. Това просто може да влоши ситуацията.
  • Вместо да фокусирате вниманието си върху ревността на съпруга, погледнете отстрани. Може би правите нещо което го кара да  ревнува? Може би самиите вие не осъзнавате това. Посъветвайте се с приятели и със съпруга: дали давате някакъв повод за ревност. 
  • Ако установите, че мъжът ревнува от факта, че прекарате твърде много време с приятелите си, опитайте се да го поканите с вас. Когато е с вас, той ще види, че наистина няма причина за ревност. Ако съпругът ви ревнува от вашия приятел - мъж, по време на съвместни срещи обръщайте повече внимание на него.
  • Постоянно лъскайте мъжа си, изказвайте комплименти, изразявайте уважение към неговите страсти. Това ще помогне да се подобри самочувствието му.
  • Говорете с него, успокойте го. Обяснете, че не ви харесва това поведение. 
  • Никога не проявявайте интерес към хора от противоположния пол в негово присъствие.
  • Научете се да се държите правилно по време и след семейни кавги. В края на краищата  вашето бъдеще зависи от вашето поведение.
   Все пак-  какво да направя, ако ситуацията не се подобри  и  съпругът ви продължава да ви  ревнува от всеки?  Отидете при психолог. Компетентният специалист ще го научи на търпение, на разбиране, ще ви покаже  източниците на ревността и ще му помогне да се успокои. 
   Ако и това не помага? Колкото и да е тъжно  - просто развод. В дома ви  никога няма да се възцари спокойствие , а постоянното напрежение за вас и вашите деца няма да доведе до нищо добро.ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License