Домашните животни

  Какви ползи носят домашните любимци на хората?

  В света има повече от два милиарда вида животни, включително насекоми. За разлика от дивите домашните са незначителен брой. Съвременните учени непрекъснато се  убеждават че гледането на домашни любимци от човек е нещо просто безценно. И тук не става въпрос само за продуктите, които домашните любимци дават.

Интересни изследвания


   Има научни доказателства, че комуникацията с домашните приятели, има благотворен ефект върху човешкото тяло:

 • Артериалното налягане се нормализира.
 • Тревожността  е елиминирана.
 • Депресията изчезва.
 • Пулсът е стабилизиран.
 • Спомагат за емоционално облекчение.

Защо да си вземем домашен любимец?
   Животните не само облекчават стреса, но и намаляват последиците от него. В резултат на това хората са по-малко болни и по-бързо се възстановяват. С други думи, домашните любимци не само стават истински приятели на своите господари, но и подобряват здравните им показатели. Нормалната комуникация осигурява много положителни емоции за човек.
  Голямо е  влиянието на домашните животни върху децата защото им преподават комуникационните си умения. Много деца научават и получават  като дар от своите  домашни любимци такива качества като грижа за ближния, отговорност за слабите, лоялност във взаимоотношенията.
   Настроението и емоционалното състояние на собственика може да засегне всяко домашно животно, независимо от вида , породата или размера. Учените вярват, че грижата за домашния любимец има положителен психологически ефект върху собственика и дори се препоръчва като терапия.
   Използването на домашни животни от болници в чужбина не е новост а  вече се използва на практика. В някои клиники се въвеждат специални дни, когато животните са  водят дори и при постоперативните пациенти. След такива посещения, пациентите много по-бързи се възстановят, по-специално зарастването  на конците се ускорява.

Котки и кучета


    Отдавна е известно, че котките са много чувствителни към болката на хората. Вероятно много от собствениците на косматите същества са  забелязали: веднага щом ги заболи стомаха или гърба, котката веднага ляга на това място. По този начин животното отнема негативните усещания  и премахва болката. 
 1. Просто погалване на котката намалява кръвното налягане при пациенти с хипертония 
 2. Същото действие спомага за облекчаване на умората след труден работен ден. 
 3. Ласковото мъркане  и тихо мяучене укрепва имунната система на собственика.
 4. Котките ясно усещат гинекологичните проблеми в женското тяло. 
 5. Котките с дълга коса имат терапевтичен ефект при ставните патологии (артроза, артрит, остеохондроза, ревматизъм). Гладкокосмените нормализират състоянието на организма при бъбречни и чернодробни заболявания. 


Каква полза може да очаквате от кучето?


   Доказано е, че кучетата от конкретни породи помагат за подобряване на здравето при различни заболявания.
 1. При заболявания на сърдечно-съдовата система, някои лекари препоръчват пациентите да комуникират с четирикраки домашни любимци с по големи размери. Големите кучета действат върху човек на принципа на пейсмейкърите.
 2. Ако собственикът има психологически проблеми и трудности при комуникацията с други хора, Шар Пей или Лабрадор би могъл да му помогне. И двете породи имат силно био поле, така че те могат да премахнат емоционалното напрежение и главоболието.
 3. Кожните обриви и алергии се облекчат от китайското голо качулато куче . В допълнение, комуникацията с това малко куче води до нормализиране на сърдечния ритъм, спира пристъпи на астма и дори може да предотврати развитието на раков тумор.

   Ежедневното погалване на куче (дори от смесени породи) способства производството на ендорфини, което от своя страна подобрява настроението, намалява болката и риска от опасни заболявания.
Други животни

   Оказва се, че можете да се отървете от изолация и срамежливост, ако имате гризач за домашен любимец: хамстер; мишка; морско свинче; заек; декоративен плъх
   Собствениците на тези домашни любимци в компанията на непознати започват да се държат много по-уверено, безпокойството и срамежливостта изчезват без скъпи сесии и психотерапия. Същите гризачи могат да облекчат болка в ставите. Да не забравяме и че те са приятни за гледане, което успокоява и подобрява настроението.
    Слушането на пеенето на канарчета и наблюдаването на поведението на папагалите се препоръчва за хора, принудени да останат в леглото дълго време поради заболяване. Подобна комуникация предотвратява развитието на депресия и приближава момента на възстановяване. 

Анималотерапията  или терапията с животни е специална наука, която проучва влиянието на комуникацията с животните върху човешкото тяло.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License