Как да помогнем на детето при ужилване от оса.

   Навън е лято, слънцето грее ярко, птиците чуроликат. През лятото може да ходите с детето си на пикник , на палатка и навсякъде сред природата  като вземете с вас най-важното лека закуска, бисквитки, плодове, вода. Тук и идва проблема, на  вашите вкусни и ароматни храни много насекоми, включително и оси веднага ще налетят. Детето, което не разпознава  или не вижда осата и  случайно я сграбчи мигновено ще бъде "дарено" с   болезнено ужилване.
ужилване от оса.

   По принцип ужилването от оса не би трябвало да предизвикат някакви усложнения. Ако детето е здраво, тогава отговорът ще бъде, както следва: ухапването леко почервенява, подува се , боли, сърбеж. Рядко, но напълно възможно е и  алергична реакция към ужилването. 
   
   Много е опасно кога  ужилването е в областта на  носа, устните, окото, устната кухина. Там има съсредоточаване  на кръвоносните съдове и  отровата бързо прониква в кръвта, което води до влошаване на алергичната реакция и до респираторни проблеми.  

   Ако детето прояви алергична реакция  , то веднага е необходимо то да бъде отведено до най-близката болница! Не чакайте да се повиши температурата, да се появи повръщане и замайване.

   Детето беше ужилено от оса. Вашите действия 

Успокойте се, не се паникьосвайте , не се притеснявайте. Детето също ще стане нервно. Ако сте спокойни, тогава и детето няма да се притеснява. .
  • Ако детето е ужилено , първо проверете за жило и го  премахнете , след което дезинфекцирайте ухапването. Знайте че не можете и не бива да се опитвате да изстискате  отровата, защото тя може да се разпространи по-бързо в тялото. Необходима е дезинфекция, тъй като насекомите обичат да ходят на сметища. 
  • След това неутрализирайте отровата. Ще ви трябва таблетка с аспирин или лимонов сок, защото съдържат киселина. Натрийте с лимон или с прах от аспирин. За да се намали болката, след ужилването сложете памуче или кърпа  навлажнени с алкохол, на мястото.
  • Ако сте сред природата и нямате под ръка нищо огледайте  растенията наоколо. Нуждаете се от живовляк, магданоз, краставици , лук ,  а ако няма нито едно от изброените ще е  подходящ и мокър компрес.
   По принцип, ако едно дете е било ужилено, след описаните по горе действия подуването  и болката минават. Ако не, тогава е необходима консултация с лекар!
   Трябва да се обележи и че при бебетата болката отшумява  по бързо отколкото при по големи деца, но ако се появи подуване то е по дълготрайно.
   Ако знаете със сигурност, че вашето дете е алергично , когато тръгвате на  разходка е необходимо  да вземате антихистамини с вас. Лекарите препоръчват за деца с такава силна алергична реакция към ухапване като задух, инжектиране на противоалергични  медикаменти вътремусколно. Това е така  защото самото инжектиране дава мигновен ефект за разлика от таблетките а при  силна реакция на тялото всяка секунда е скъпа.

Как да защитите детето си 


   Препоръките са прости. През лятото не носете ярки неща, тъй като те привличат вниманието на осите. Не е необходимо майката да използва тоалетна вода със сладка миризма, защото тя  също привлича  вниманието на насекомите.
. Ако осата лети около детето, не  ръкомахайте, а просто се отдалечете от това място и тогава няма да ви притеснявам въпроса: "Какво да направя, ако  детето ми е ужилено от оса". Бъдете бдителни и внимателни.ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License