Разбито сърце - какво да правя?

Разбито сърце
   Всеки човек, поне веднъж в живота си, почувствал душевна болка. Няма точна медицинска диагноза под това име. Мнозина вярват, че душата е нещо въображаемо, невидимо и нереално. Но тя страда ,болки я и това се случва  не един път път в живота. Причините по който се появява са различни  - предчувствие за нещо лошо, загуба на любим човек, раздяла с близък човек, проблеми от различно естество и т.н. На всеки по една или друга причина са му разбивали сърцето и е страдал от душевни болки. 
   Душевната болка  е много по-лоша от физическата, защото е много трудно да се намери лекарство от нея. Не можете просто да вземете хапче, да заспите и да забравите за проблема. Психичната болка придружава навсякъде, ден и нощ и не позволява да се направи дори и една стъпка. Понякога отнема месеци, дори години, за да се отървете от емоционалната болка. Как да преживеем този труден период? Когато сърцето е разбито какво трябва да направя? Къде и от кого да потърся помощ?

Как да облекчим  душевната  болка?


   Душата е абстрактно понятие. Трудно е да се лекува с традиционните медицински методи. В такава ситуация само психолог може да помогне, а в тежки случай психолог- психоаналитик. Разговорите със специалист помагат да се разбере и размишлява върху проблема. Опитният специалист е в състояние да научи човек не само да оцелее  и да се научи да живее със съществуващите проблеми, но и да се погледне по различен начин на тях.  След  такава терапия човек се успокоява, той започва да вижда доброто, около него и в крайна сметка успокоява душата си. 
   Не всички обаче са готови да отидат при психолози и да споделят своя личен проблем(което важи особено силно за България). Повечето хора се стремят да се отърват от  болката си  сами. Понякога методите за премахване на духовната болка са неприемливи и водят до още по-негативни последици. Става дума за алкохол, наркотици и др. Всички тези методи  задълбочават още повече проблема и в крайна сметка водят до това че човек накрая остава сам  със своето нещастие. Човекът няма да има никакво облекчение. Въпреки че в първите етапи може да изглежда, че е станало лесно, това е само самозаблуда, нищо повече.

Сърцето е разбито заради загубата на любим човек


   Когато изгубите обичано същество, душата просто се разкъсва. Този вид душевна болка е най-тежкият, защото знаем, че един починал човек никога не може да бъде върнат. В този случай за разбитото сърце ще помогнат приятни спомени и мисли за доброто. 
   В моментите когато  е особено трудно трябва да си спомните съвместни разходки, весели празници, честни разговори с този човек. Трябва да се опитаме да разберем, че не ни е оставил в пълния смисъл на думата. Не го виждаме, но винаги е с нас. Душата му защитава, ръководи и преди всичко ни слуша. Ние въпреки  че не чуваме отговора,  трябва да разберем, че той винаги ни подкрепя. Трябва да насадите в главата си мисълта, че любим човек е отишъл в по-добър свят, той е щастлив, безгрижен. И тази идея трябва да ви хареса.
Душевна болка

Душевна болка, дължаща се на депресия


   Често на човек му е тежко  просто поради лошо настроение- депресия. Вероятно това е било  провокирано от неуспехи в личния  живот, проблеми на работното място, конфликти с роднини или приятели. Този вид болка не е най-опасната и да се отървем от нея е съвсем просто.
   Всичко, което трябва да направите, е да разсеете себе си, да откриете за себе си някаква интересна дейност или хоби. Можете да гледате нов интересен филм, да посетите парти или ресторант, да откриете нови приятели, да отидете на пътуване. С една дума, направете всичко, за да запълнете живота си  с нови впечатления . В този случай няма да има време за тъга, личен интерес и духовна болка.

Медитацията  като средство за облекчаване на душевното страдание


   Болката в душата може да възникне  и когато  човек няма никой близък. Той изпитва постоянна самота. Човек е измъчван от мисълта, че той не е като всички останали, никой не го харесва и т.н. 
   В този случай, медитацията е отличен изход. С нея ще можете да си  втълпите мисли, че никой не е самотен, че има хора, които могат да ви разберат и обичат. Ако медитирате правилно и най-важното редовно, то много скоро болката ще изчезне и радостта от живота ще се появи.


Душевна болка, дължаща се на раздяла с любимия , или след предателство на любимия


   Чувствата след раздяла или предателството са доста тежки и болезнени. Човек чувства, че е предаден, потъпкан, изоставен. В тази ситуация той не иска да прави нищо, просто иска да легне и да се самосъжалява. Но това не трябва да се прави в никакъв случай. 
   Трябва да се разбере, че не се е случило нищо ужасно. Това е просто нов, макар и не приятен опит в живота, който ще укрепи духа и ще ви научи на нещо ново. В тази ситуация трябва да общувате повече с приятели и семейство, да се забавлявате и да не мислите за случая. Не се впускайте веднага в нова връзка за да отмъстете на предишната си любов. По-добре е да се охладите, да претеглите всичко и да започнете да търсите нова връзка с избистрена глава.
   Също така трябва да анализирате поведението си и да разберете защо е станало това. Това е особено важно за да не се правят същите грешки и в бъдеще. 
   Най-важното е, че в периода на емоционално преживяване, мисленето и разсъждаването  трябва да са положителни. Не се отказвайте. Необходимо е да благодарим на съдбата за факта, че всички сте живи , добре, и за най-важното - че всеки сам кове собствената си съдба. Така че ще трябва да се изправите, да се усмихнете на света, за да успеете да създадете щастлив и светло бъдеще за себе си и своите близки.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License