Какво да правите на вашето работно място през свободното си време?

   "Необходимо е да ходим на работа  с желание" - така казва всички психолози. Може би те наистина мислят по този начин за професията си, но по-голямата част от работниците и служителите се замъкват в офисите и работните си места с очевидно нежелание.

   Скучната работа е основният недостатък на работата в офиса. Не всеки трябва да тества нови игри, да развива концепции и да донася на света добрини и  светлина. Сканиране на купчина листа, проверка на пощата, желанието бързо да избяга от работа и да излезе в почивка са до болка познати на работещите в офиси.
   Но понякога идва и другия момент  - няма какво да се прави. Това се случва по време на празниците, а понякога и в обикновени дни. Има час-два, но няма никаква работа. Нека се опитаме да разберем какво можете да направите в свободното си време.

Какво да правите, когато нямате работа а имате време


   Първо, струва си да се опитате да организирате работата си в бъдеще. Обичайната ситуация е, когато сте обременени с отговорности и не можете да направите нищо. След което се появява драматична ситуация- когато изобщо няма какво да се направи. Затова започнете да си водите дневника или списък със задачи . На пръв поглед може да  изглежда абсолютно ненужно, но когато опиташ ще благодарите сами на себе си за воденото му. Планирайте работата си в него за една седмица. Всеки ден може да има корекции и прехвърляния, но можете да предвидите вашата работа за дълго време напред.
Какво да правите на вашето работно място през свободното си време?


   Почиствайте на работното място. Това е доста широка понятие , но например:

Оправете се с канцеларските принадлежности. Изхвърлете всички използвани химикалки, счупени кламери, ненужни стикери.
Поставете папките си в ред. Сортирайте документите по индекси, направете нови етикети в един стил.
Избършете прахта на работното място, полейте стайните растения.
За по-голямо удобство почиствайте компютърните файлове. Премахнете ненужното. Всичко, от което се нуждаете, за да сортирате папките с ясна категоризация и накрая не забравяйте да  почистите десктопа (разбира се  сложете и нов красив тапет)!
Подгответе се  за бъдещата работа, която сте планирали в бъдеще, необходими документи и справки. Унифицирайте  техния стил.
Прочетете отново описанието на длъжността си. Може би ще научите нещо ново за вашите задължения и права.
   Списък на евентуалните предложения в случай, че няма какво да се прави, може да бъде много по-дълъг. Дори и да не работите в кофис, ще имате какво да правите. Чистачът може да  провери наличието на почистващи препарат , да провери  инвентара, като същевременно подаде заявление за доставка. Шофьорът може да подреди колата, да изчисти светлините, да провери нивата на течностите, да провери отново свещите.

Какво да правите на работа, когато не искате да работите


   Това е малко по-различен случай. Вие сте уморени, морално и физически, и всичко ви тежи. Затова трябва спешно да си починете.

   Разбира се, идеалният вариант е , когато работите на компютър. Когато почивате зад тази интелигентна машина, можете да си създадете външния вид че работите, докато почивате. Ето опциите за вас:

Ежедневно в интернет се качват хиляди забавни видеоклипове. Направете си личен плейлист. През уикенда можете да се насладите на забавни видеоклипове с приятели.
Когато влизате в социални мрежи, потърсете далечени роднини, стари приятели и бивши съученици. Защо да чакаме срещата на випуска, когато в интернет може да се научи цялата история за живота на даден човек?
Намерете книгата, която искате да прочетете от дълго време, но нямате време. Започнете да четете директно от екрана.
Полезно и подходящо е да започнете да изучавате чужд език. В интернет има сайтовете, предоставящи такава възможности.
Направете календар за близкия и следващия уикенд. Планирайте ваканцията си предварително, ще ви улесни морално да останете на работа. 
Ако нищо не ви се прави, играйте пасианс, или  започнете да си изграждате   нова империя в компютърна игра.

   Всичко изброено по-горе може да бъде направено и на  телефона, почти всички имат модерни смартфони които се справят със стотици задачи. Но тук е по-трудно с тайната. Поставете вестник или книга до телефона си  и незабавно се впуснете в дълбините на световната мрежа.

   Ако работата която извършвате е зад бюро, не забравяйте да се разхождате  периодично. Отидете за кафе, попитайте секретаря за нови писма и като цяло, ако с лицето от което се нуждаете работи в една и съща сграда не злоупотребявайте с телефона. В края на краищата, разходката е прекрасен повод да промените ситуацията за кратко време, очите ви да отпочинат и да срещнете някой интересен човек по пътя.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License