Страховете при децата от 3 до 5 години

    През третата - четвъртата година много  често се появяват различни страхове -от тъмното, от кучета, пожарни коли, смърт и т.н. Детското въображение достига етап, в който детето  можете да си се представи в ролята на някой друг и да си представи опасности които той все още не е преживял. Детето иска да научи не само взаимовръзките в света , но и връзката на света с него. Такива страхове често преследват децата. Те  изпитват безпокойство заради проблеми с :
  • храненето или  с приучването към тоалетна ; 
  • деца, чието въображение е подбудено със страшни истории; 
  • деца на  които не се осигурява достатъчно възможности за развитие на индивидуалността и общителност; 
  • деца, чиито родители са прекалено загрижени за тях. 
   Някои деца се раждат по-податливи от други. Всички деца, който не се възпитават правилно се страхуват от нещо. 
Страх от тъмното
   Ако  в детето ви се е появил страх от тъмното, се опитайте да го убедите че няма нищо страшно. Няма нужда да му се присмивате и иронизирате- бъдете търпеливи. Нека да разбере ,че нищо няма да му се случи. Можете да го прегърнете и да му кажете колко много го обичате и че винаги ще го защитите. Децата не бива да се плашат с торбалани , полицаи , мечки и т.н.. Избягвайте да гледате пред него телевизионни програми с насилие и да му разказвате страшни истории. Спрете за известно време да спорите с детето за храна, както и необходимостта да остане сухо през нощта. Ние трябва да направим така че всеки ден на  детето да бъде изпълнен с игри с други деца. Колкото повече то е очаровано от игрите, толкова по-малко ще е измъчвано от вътрешни страхове. Не затваряйте вратата на стаята му през нощта , ако то така желае, или пуснете нощна лампа.
 На тази възраст, се появява и страхът от животни, дори и детето да няма неприятни преживявания при  контакт с тях. За преодоляване не  е необходимо  да се дърпа детето към кучето, така то няма да престане да се страхува а напротив колкото по упорито го дърпате, толкова повече то ще иска да се махне. С течение на времето, то ще преодолее страха си и  само ще отиде при кучето.
 При страх от водата,  никога не трябва да се принуждава детето да влезе във водата. Често се  случва  едно дете страхуващо се от водата като  се окаже в нея против волята си да открие че това е хубаво и да се отърве от страха. Преодоляването на страха по този начин само че носи един много важен негатив- дете загубва напълно страхът си от водата което е много опасно. Най добре е да се остави детето само да влезе във водата когато е готово.
Страх от кучета
 Когато едно дете се страхува от кучета, пожарни коли, то може самостоятелно да преодолее страха си чрез играта. Тава  освобождаване от страх е най-доброто решение. Ако едно дете, което се страхува от кучета, е способно да бие куче играчка това частично облекчава страха му. Ако детето ви има силен страх от нещо, много страхове или чести кошмари, трябва да се обърнете към детски психолог.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License