Анафилактичен шок при деца: симптоми, първа помощ и лечение

   Да се предскаже  тежестта на една алергия при децата  е доста трудно. При  някои бебета  се изразява като кожен обрив, при други се получават  хрема  със сълзи , докато при трети се получават   проблеми с дишането. Въпреки това, най-тежката проява на алергична реакция при децата е  анафилактичния  шок.

Какво е анафилактичен шок

   Това  е рядък и изключително опасен процес, свързан с попадането в  детето  на определен алерген, провокирщи незабавнии бързи алергични реакции. Това състояние се характеризиращо с много тежки симптоми. Ако на детето не се осигори навременна  медицинска помощ, то може да умре.
   Механизмът на възникване на анафилактичен шок е изследван подробно от експертите. При първия контакт с алергени в организма се получава  повишена чувствителност а  защитните клетки произвеждат малки количества от антитела. Повторната  среща с враждебните  "агенти" ще доведе  до освобождаването на огромни количества биологично активни вещества - хистамини, които причиняват шоковия  симптом


.   Анафилаксията е по-често срещано при деца с алергии, но може да се появи и в на пръв поглед напълно здрави бебета. В този случай, първият контакт с алергена е настъпили в утробата чрез плацентата.
Видео на руски

Както по горе беше  казано, анафилактичен шок се развива при  повтарящ се контакт с алергена в тялото на детето. Начини за "проникване" са:
 • ·  интравенозно наркотици - антибиотик, местна упойка или контрастен агент преди рентгеново изследване;
 • ·  ухапване от насекоми (оси, стършели, пчела);
 • ·  вътрекожни тестове  за  алергени;
 • ·  ваксинация, приложение на серум гама-глобулин;
 • ·  брашно, "богати" алергени (мляко, риба, яйца, и т.н.).

·         В много редки случаи анафилаксията е в отговор на ниска температура.

Симптомите при децата

   Първите признаци на тежка алергична реакция при детето са понижаване на двигателните реакции и  помрачаване на  съзнанието. Кожата на детето гори, ито е  тревожно,  изпитва  страх, главоболие. В допълнение, е възможно да се появи сърбеж, последвано от уртикария или ангиоедем.
За лесна диагностика алерголозите са определили четири форми на анафилаксия с характерни симптоми.
 • · Анифалистическа.Детето е с остра дихателна недостатъчност, причинена от бронхоспазъми и оток на ларинкса. Рязко падане на кръвното налягане  което води до загуба на съзнание.
 • ·   Хемодинамична. Артериялното налягането  и при тази форма на анафилаксия  също т бързо пада. Но тя е свързана главно с разстройство на сърдечно-съдовата система. Хлапето се оплаква от болки в гърдите, кожата  е бледа и е с едва доловим пулс.
 • ·  Церебрална. Тази форма на алергична реакция е опасна с това че  тя засяга    централната нервна система. Получава се  епилептичен припадък  със силни конвулсии, неволно уриниране и образуване на пяна по устата. Без спешна помощ е възможна смърт.
 • ·  Коремна. Малките деца имат болки в областта на корема, който  е изпълнен от кръвоизлив в коремната кухина.


Скоростта на протичане зависи от начина  по който алергена влиза в тялото:
 • ·  при  интравенозно попадане анафилаксия настъпва мигновено;
 • ·   при прием на таблетки или с помощта на мехлеми анафилактичен шок се развива постепенно - като абсорбцията на лекарството;
 • ·  когато симптомите се появяват след няколко часа се касае за  хранителна алергия.

Тежестта на реакцията  не зависи от количеството на алергена.

Как да разпознаем анафилаксия при детето

Да се говори с увереност за тежко алергично състояние може ако:
 • ·   Когато реакцията е настъпила  непосредствено  след:  прием на лекарството, прилагането на ваксината или серум,   ухапване от насекоми, кожен тест за алергени;
 • ·    Децата имат  други алергични заболявания (астма, ангиоедем, уртикария, различни видове алергии).

   Затруднение при диагностиката  са възможни, ако състоянието  се получи след прием на  храна или хапчета, защото, както казахме, първите симптоми на заболяването се появяват след известно време. В допълнение  поставянето  на диференциална диагноза е важно - точната диагноза и изключване на  подобни по симптомите заболяване. 

анафилактичен шок

   Точна диагноза може да бъде поставена само от квалифициран специалист. Ако детето и по рано  е имало алергична реакция, да се изключва възможността за анафилаксия е безотговорно. Затова е по-добре да се наблюдават  опасните симптоми, и едва след това да се пристъпи към точна диагноза.

Медицинска помощ

   Медицински процедури при  анафилактичен шок, се извършват в съответствие с тежестта на състоянието. Основното нещо  е  да се предостави експертна помощ много бързо, за да се избегнат негативните последствията или смърт.
Като първо действие  лекарите инжектират епинефрин до пълното възстановяване на всички жизнени процеси. В допълнение, се извършват следните стъпки:
 • ·  интравенозно приложение на антиалергични лекарства (дифенхидрамин, супрастин);
 • ·   за отстраняване на бронхоспазмите  и улесняване на дишането се използват лекарства за асма
 • ·  за отстраняване на нежеланите симптоми прилагат стероиди, особено преднизолон, хидрокортизон;
 • ·  при  алергична реакция  към пеницилин се използва ензима пеницилиназа;
 • ·  за повишаване на кръвното налягане се инжектира норепинефрин;
 • ·  в тежки случаи се прави изкуствано дишане и гърдни компресии.

   След предоставянето на спешната медицинска помощ детето  се  изпраща до болнично заведение, което може да  продължи  до 10 дни. Важно е  да се възстанови баланса на водно-солевата среда на организма. След проведена  рехабилитация разбира се е необходимо да се изключи контакта на детето  с опасния алерген.

Домашна аптечка за страдащите от алергии

Да се предвиди  кога ще настъпи анафилактичен шок е почти невъзможно,  лекарите препоръчват на родителите на деца с алергии да държът аптечка в къщата напълно оборудвана с необходимите медикаменти. За облекчение на опасното състояние се изисква:
 • · адреналин в ампули;
 • · разтвор преднизолон;
 • ·  антиалергични лекарства (дифенхидрамин ) в различни дозирани форми (таблетки, сиропи, инжекционни разтвори);
 • ·  спирт за дезинфекция;
 • ·  физиологичен разтвор;
 • · бинтове, марли, памук;
 • · спринцовки

Дозировката и начинът на употреба на тези лекарства трябва да бъдат съгласувани с лекуващия лекар.

Последствия и възможните усложнения

   Най сериозно усложнение от  анафилаксията е колапса. Това е сериозно състояние на организма, характеризиращо се с сърдечна и дихателна недостатъчност, рязък спад в съдовия тонус, критично намаляване  на налягането. Ако на време не се извърши реанимация, детето може да умре. След преминаването  анафилактичния шок детето  за известно време може да бъде измъчвано от  треска, мускулни болки, сърбеж и обриви по кожата с алергичен произход. Възможни последици могат да бъдат патологии като:
 • ·         гломерулонефрит (бъбречно заболяване);
 • ·         неинфекциозни жълтеница;
 • ·         астма;
 • ·         възпаление на сърдечния мускул.

Характеристики на състоянието при бебета и новородени

   Анафилаксия може да се появи при хората от всички възрасти, дори при кърмачета и малки деца. Преди време се счеташе  за невъзможно, защото такова състояние винаги  е реакция на повторното въвеждане на алергена в организма. Например, при кърмачета не съществува тежки алергични реакции при ужилване от насекоми. Въпреки това анафилактичен шок причинен от  храна е напълно възможен, ако първият контакт с алергена е  възникнал  в утробата. Експертите отбелязват, че честотата на анафилаксия се увеличава с възрастта, както и тежестта  на протичане. Във всеки случай, ако бебето проявява тревожни симптоми след хранене, побързайте да се обадите на спешна помощ  и приложете лечение по  предложения алгоритъм. Анафилактичния шок  представлява сериозна  опасност  за детето, която засяга вътрешните органи и се намесва във всички жизнени процеси. Такова алергично състояние за кратък период от време може да доведе до необратимо патологично състояние, и дори да доведе до смърт. Ето защо е толкова важно да се  предостави спешна помощ при първите симптоми на анафилаксия и да се положат  допълнителни квалификацирани грижи за детето.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License