Косопад -лечение при жените

 
    Всяка жена когато осъзнае, че косата и започва да пада може  да изпадне в небивал ужас. Причината е че много мъже асоциират къдриците със секси и привлекателната жена. За да разбере  една жена  реалната опасност от ситуацията е препоръчително, да направи един прост тест. Вземете малка кичур коса (20-30 косми) между палеца и показалеца. Бавно, но твърдо издърпайте косата. Ако в ръцете ви останат повече от 6-8 косъмчета, това действително може да бъде признак на безпокойство. Въпреки това, не бива да се оставяте на паниката. Ако мислите, че губите повече коса от обикновено (естествения косопад), трябва незабавно да се консултирате с лекар или дерматолог-трихолог. На първо място, по правило , лекаря ще  проведе изследване на щитовидната жлеза за наличието на недостиг на желязо в организма. В някои случаи, се назначава и кожна биопсия (манипулация, с помощта, на която се взема проба от кожа, след което тя се изследва под микроскоп).ще ви попита и за използвани лекарства- косопадът може да и причинен от лекарства.

 Косопад -лечение

   Колкото  по-рано установите загуба на коса, и се установи точната диагноза на болестта толкова ще е по ефективно лечението.От това зависи и избора на защитни мерки, специфична терапия или лечение. 

   Медикаменти. Някои лекарства могат да забавят или дори да  предотвратят загубата на коса. За мъже и жени Миноксидил (Rogaine), а само за мъже - Финастерид (Propecia). Миноксидил се разпръсква върху скалпа два пъти на ден. Загубата на коса се спира, а в много случаи, растежа на косата се възобновява.  Финастерид се използва орално. Употребата на лекарствата е  около година, и до това вече ще се разбере доколко те са ефективни. Последните проучвания показват възможността след прием на финастерид да се развитие  сексуална дисфункция. Поради това не се препоръчва използването на лекарството по време на опити за зачеване , тъй като това може да повлияе неблагоприятно на здравето на плода. В случай на алопеция ареата (плешивост) лекарите могат да предпишат стероидни кремове, кортикостероиди или PUVA-терапия . 

   Имунотерапията може да бъде ефективна форма на лечение за екстензивно или при пълна загуба на косата, въпреки че по-малко от половината от пациентите се поддават на такова лечение. Разтворът на химикал, наречен Дифенципрон се нанася върху малък участък от кожата, засегнати от косопад. Седмични увеличаване на дозата. В крайна сметка, лекарството причинява алергична реакция на кожата и се развива лека екзема (дерматит). В половината от случаите, това води до растеж на косата, след около 12 седмици. Възможни нежелани реакции на имунотерапията  са под формата на сериозни кожни реакции. В някои случаи, след лечение то  косата зопочва отново да пада. Имунотерапията е достъпна само в специализирани центрове. Вие ще трябва да го посещавате веднъж седмично в продължение на няколко месеца. След процедурата, главата трябва да бъде покрита с шапка или шал, за да се избегне контакт със светлина за срок от 24 часа, тъй като може да се получи вторична реакция. 

   Трансплантация на коса.  При трансплантацията на коса малки участъци (графтове) от скалпа от донорския участък се взимат и присаждат в областта на плешивостта. Графтовете могат да имат различна форма и големина и да съдържат 1-2, 10-15 или 30-40 косъма. Обикновено са нужни няколко хирургически процедури, за да се постигне желаната гъстота, като се препоръчват няколкомесечни паузи между процедурите. Може да минат 2 години докато видите цялостния резултат от трансплантацията. Количеството и гъстотата на косата, от които се нуждаете зависи от цвета и плътността на косъма. Плътната, сивата или светлата коса дава повече възможности за покритие от тънката, тъмна коса. Донорната коса обикновено се взима от задната част на главата.  

   Лазерно лечение. Опитайте лазерна терапия, тя стимулира растежа на косата чрез увеличаване на притока на кръв към космените фоликули. Можете също така да си купите лазерен гребен или четка, които можете да използвате във всеки удобен момент. 

Добре известен проблем е т.н. спящ космен фоликул. Когато фоликула е в състояние на покой, през който растежа на косата престава. Мястото, което заемат тези фоликули може да изглежда като откъслечна плешивост. Понякога те могат да изглеждат като пух. Някои от по-горните техники и лечения могат да събудят тези спящи фоликули. 

Насоки за опазването на здравето на косата 


  • Избягвайте сапуни, особено тези, съдържащи дезодоранти, защото те вредят на кожата на главата. 
  • Болестите и антибиотиците могат да доведат до загуба на коса.
  • Докато косата се възстановява - носете перука или шалове. 
  • По време или след бременност може да се получи временна загуба на коса. Това може да ви смущаваща, но най-често се причинява поради хормоналните промени през бременността и е само временно. 
  • Установено е, че шампоаните против пърхот, съдържащи цинк забавят  растежа на косата


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License