Да се ​​отървем от завистта !

   Често в живота ние ставаме заложници на вещите си. Ние виждаме някакъв предмет собственост на друг човек и искате да го имаме, виждаме щастие по лицето на другите и се чувстваме абсолютно нещастни. Всичко това се нарича завист и това ни кара да изпитваме   чувство на неудовлетвореност и нищожност.

   На нас ревността и завистта ни изглеждат като неволни чувства, с които е невъзможно да се борим. Тук като най-голям проблем можем да определим това, че правим много предположения, но не виждаме голямата картина, и това  е причина за вредното чувство. За да  се отървете от завистта трябва да се научите да мислите ясно и рационално.

Трябва да се помни, че това чувство е признак за ниско самочувствие в един човек.

   От това чувство може да се отървете лесно, ако просто спрете и помислете за няколко секунди. В края на краищата, несправедливо е да бъдете нещастни, само защото някой е щастлив сега. Една мисъл и всички предразсъдъци се изпаряват - появяват се положителни нагласи към хората. Нашата главна цел - всички отрицателни емоции да се превръщат в положителни и продуктивни мисли.

   Подхранването на завистта е опасно. Често това води до ирационално мислене и неморалност. Подобно на червеи дълбаещ ябълка това чувство изяжда човека отвътре, което го прави груба и раздразнена особа, мразеща целия свят, и в крайна сметка не  уважаваща дори себе си.

Как да се отървем от завистта?


Много хора твърдят, че силната воля помага да се направи всичко. Ето няколко ефективни съвета, за да се отървете от завистта.

1. Сравнение

   Често в живота ние се срещаме с хора с такива прекрасни неща (дрехи, приспособления и т.н.), в нас  веднага се събужда чувството на завист. Тук трябва  да си припомним този съвет: ако искате това, което не можете  да си позволите, погледнете тези, които нямат и това  което вие имате.
Това е вярно. Желаем,  понякога това от което не се нуждаем. Модерен телефон? За какво?Нова блуза? Имате ли  подобна но друг цвят. Ето това е консуматорското общество в действие.

Ние смятаме, че другият човек е по добре от нас, но нека да вземем  лист хартия и направим списък на случаите когато сме си купили нещо а другите не са.Този списък ще  предизвика чувство на удовлетворение и ще ви помогне да  разберете това че не сте чак толкова зле.


2. Търсене на компромиси

Всичко в живота ни се дава на  дози. Завист, породена от способностите на други е безсмислена. Вие завиждате за  математически способности на човек? Но човекът не познава литературата, не може да възприеме красотата на природата. Във всеки човек, ние  виждаме само едната страна. Погледнете себе си. Колко сте силни? Какво е вашето предимство?

Трябва да разберете, че за да  постигнете нещо - трябва да  жертвате нещо. Искам да бъда филмова звезда  но това води до загуба на неприкосновеността на личния живот? Добър сте в чертането, но не можете да напишете една красива история или роман. Гении във всичко няма!

3. Черпи вдъхновение

Погледнете хората около вас. Кои са тези който искрено се радват на вашите успехи и победи? Това може да бъде семейството, приятелите или колегите. Сега да анализираме  рационалността? Те  наистина се радвам за вас, защото ги е грижа за вас. Те знаят, че  част от вашето щастие, ще е и за тях щастие.

Всеки един от тези хора ще бъде вашият източник на вдъхновение когато гърлото ви се стегне от завист. Вие трябва да  вярвате, че може да дарите щастие и на някой друг. Всеки от тях е източник на вдъхновение, когато спрете и се замислите: "Как може този човек да не ми завижда?". Такива хора са винаги около нас, и няма причина да не може да направите същото.

4. Не се колебайте да се раздадете

Ако има човек, постоянен източник на завист у вас- направете му добро. Това може да бъде чрез материални,духовни или други методи но трябва да ви повиши настроението. Осъзнаването, че вие ​​сте източник на щастие за другия човек, ще ви направи щастливи.

5. Намерете увлекателно занимание

В света има много вълнуващи дейности, които ще ви очароват и ще ви накарат да забравите за чувството на завист: спорт, градинарство, общуване с приятели, пътуване (дори и в най-близките горски насаждения). Когато правиш нещо, което искаш, чувството на удовлетворение ще породи положителни емоции.

И най-накрая, чувството на завистта не винаги е лошо. Понякога под влияние на тези мисли хората са правили добри, понякога героични дела. Чувството на завист за благосъстоянието на друго лице, насочена в правилната посока, понякога кара човек (тези примери са добре известни в историята) да работи още по усърдно, да придобива знания и да се стремим към най-доброто.

Мислете позитивно!

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License