Семейните скандали: по време и след тях

   Последиците от семейните кавги са  наистина ужасни. Първо и преди всичко, защото след спор ние винаги разваляме отношенията с хората, които са ни наистина скъпи. Разбира се по-лесно е караница в обществения транспорт или магазина. Това не би трябвало да ви оказва практически никакво влияние, защото нищо не губите. Но в случай на семейна кавга  рискувате да загубите  ако не всички то многото неща: любов, доверие, подкрепа.

   Така че нека веднъж завинаги да научим как да избегнем скандалите, или поне да намалим последствията.

   Правило номер едно. Успокойте се. Ако смятате, че наближава кавга - излезете от стаята. Дистанцията от съпруга и спокойната обстановка ще ви дадат необходимото време, за да се успокоите и да се върнете към въпроса по-късно. Дори ще бъде по-добре, ако отложите проблема за утре. Не е най-добрият съвет - всички проблеми се решават незабавно- дали. Така че можете да се отпуснете ,а утре с бистър ум да се върнете към този проблем.

   Правило номер две. Избягвайте веднага да преминавате към обиди и оскърбления. Разберете, че така  проблеми не се решават, и най-вероятно ще направите нещата по-лоши. Вместо това, по време на спор със съпруга си слушайте неговите аргументи и бъдете подготвени да приемете истината, която може да присъства в думите му. Бъдете готови да признаете грешките си. Този подход изисква от вас да се успокоите и да слушате половинката си.

   Правило номер три. Спрете най-накрая да крещите опитвайки се да докажете правотата си по време на спор. По време или след спор пристъпете към нежност- особено ако не виждате края му. Целунете и прегърнете опонента. Физическата близост ще помогне за възстановяване на връзката по между ви.

   Правило номер четири. Не поставяйте моралната победа на преден план преди връзката - ако тя наистина ви е скъпа. След всяка кавга умира и частица  от любовта. Намерете  решение, което ще облекчи ситуацията. Това може да изисква от вас да направи първата стъпка към компромис. Но да е ясно на половинката ви, че вие правите първата стъпка защото връзката ви представлява приоритет и следващия път първата крачка трябва да е от него.

   Правило номер пет. Никога не вмъквайте родителите в семейната  кавга. Свада е проблем само на двама души, мъжа и жената, така че не е нужно всеки път да привличате трето лице под формата на съдия, дори когато си мислите че е правилно (особено за жените).

   Ако все още сте зависими от родителите си , този проблем  вече не е конфликт на двама души а на  две семейства.

   Правило номер шест. Избягвайте насилието, когато се карате. Скандалите отминават по естествен път, а с течение на времето, са забравени и причините които са ги причинили. Но все пак, колкото и да е ожесточен скандала в никакъв случай не трябва да се прибягва до насилие. Физическата болка и унижението, противно на общоприетото схващане, дълго не се забравя. А съпруг, който е вдигнал  веднъж ръка , е много вероятно да го направи отново.

   Правило номер седем. Никога не говорете за развод, без значение колко ожесточен е скандала, защото в края на краищата това ще се случи. С тези думи, вие сами се настройвате за това положение на нещата. А след развода бившият съпруг и съпруга ще съжаляват за този импулсивен развод,  особено тези които все още се обичат дълбоко.

   Правило номер осем. Никога не бягайте навън. Филмите често показват сценарий, при който жената бяга от дома си, и нейният съпруг я настига и и се извинява. Въпреки това, в реалния свят,  е малко вероятно това да се случи, тъй като и двамата сте афектирани.

   Правило номер девет. Все още трябва да спите през нощта заедно. Това е най-добрият начин да се сложи край на напрегнатата ситуация. В началото, можете да си обърнете гръб , но след като заспите, съвместните навици са във ваша полза. Когато се събудите на сутринта след скандал, ще откриете, че лежите в прегръдките на партньора, а ако той се усмихва значи е свършил и самия конфликт.

   Правило номер десет. Ако сте използвали всички техники, и чувствате че спора не може да се разреши, тогава е време да се помисли за добавяне на трета страна в конфликта. Разбира се, както е посочено по-горе, тя не следва да бъде роднина, приятел или съсед. В момента, има много начини да получите качествена помощ: семейни психолози, съветници или  курсове за семейна терапия.

   Нещастен брак според психолозите може да съществува и без кавги, а щастлив с тях. За съжаление, появата на конфликти и напрежение между съпруг и съпруга, е почти неизбежно. Важно е да се научите как да ги решавате, а след скандал да  поставяте на преден план връзката си, а не въображаеми принципи.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License