Развитие на лидерски умения

   Всеки човек се стреми към върха на професионалната стълбица а това означава че трябва непрекъснато да развиват своите лидерски умения. Общ преглед на начина, по който да се избегне превръщането на човека в  роб.Дори ако вашият екип се състои  само от няколко души - вие винаги ще имате шанс да ги поведе към една обща цел.

Според едно проучване, най-важните лидерски качества са: самоувереност, интелигентност, почтеност и способност за адаптация.

   Проучване на успелите хора наистина показа, че трансформационни лидери - лидери, които могат да вдъхновят, овластяват и развиват последователи си  е по-вероятно да бъдат успешни, отколкото консервативните (заемащи позицията на твърдата главата). Те  повече ценят сътрудниците си и е по вероятно да създадат около себе си  дисциплиниран екип с висока производителност.

Трябва и да припомним, че развитието на лидерството изисква значителни усилия, но в крайна сметка води до максимално удоволствие от работата и живота.

Предлагаме ви  няколко съвета за това как да се превърнете в най-добрия лидер и как да прилагате  тази стратегия в ежедневния си живот.


1.Имайте  ясен план

Отделете време за  да споделите  плана си с екипа, точните цели, за всеки определена мисия. Вашата работа като лидер е да начертаете пътя за действие на целия екип. Вашите последователи трябва да разбират защо целта е толкова важна за всеки от тях. Отделете време, за да обясните всичко в детайли. Включете вашия екип в  стратегическото планиране, изградете обратна връзка и ги накарайте да повярват в себе си.

2.Разберете и  използвайте силните си страни

Разбира се, вие имате таланти дадени по рождение, и лични качества придобити с течение на времето. Научете повече за себе си и истинската си стойност. Разбирайки и приемайки силните си страни, можете успешно да ги използвате, за да развиете своите лидерски умения.

3.Проявете истинска страст

Може ли да има лидер,  който не се интересува от успех и реални резултати? Разбира се, че не! Великите лидери не са просто фокусирани върху това, как ще се изпълни задачата, те показват истинска страст и ентусиазъм в тяхната работа. Помислете за начини, по които можете да изразите своята страст. Нека хората да знаят, че ви е грижа за успеха.

4.  Живейте  според моралните си ценности

Не правете избор и  не използвайте мерки, които противоречат на морала ви. В края на краищата, това ще ви  изтощи и направи раздразнителен. Повярвайте ми, вашето вътрешно състояние ще проличи, което може да увреди работата в екип и постигането на успеха. От друга страна, вземането на правилни според вас решения, няма да ви коства почти никакви усилия. Хората усещат, почтеност и естествено ще уважават вашето мнение и ще ви насърчават да ги водите.

5.Използвайте себе си като пример за подражание

Най-добрите лидери винаги предвиждат точните ходове и говорят за това. В резултат на това членовете на групата започват да се възхищават на главата и  започват да подражават на поведението му. Ако искате да бъдете най-добрия, работете по моделиране на качествата, които искате да видите в  членовете на екипа си.

6.Поставете крайни цели и следвайте конкретен план за действие

Трябва да разберете, че трябва да поставите крайна цел, преди  да чертаете план за постигането и. За да развиете  своите лидерски умения, първо набелязвайте конкретни цели със съответните срокове за тяхното постигане. Времевия график трябва да е от датата на крайната цел до текущия ден. Това ще помогне за създаването на по-ясна картина на всички етапи необходими за  постигане на целта.

7. Подържайте позитивно настроение

Много мениджъри смятат, че техните положителни лидерски качества са твърдия характер и демонстриране на постоянно негативни емоции. Но в действителност, тези лидери са най малко уважавани. Положително настроение и  поглед вперен в бъдещето - това предизвиква респекта на подчинените, което пък им позволява  наистина да вярват във вас. Като позитивен човек, вие ще водите щастлив живот, заобиколен от положителни екип. Дори като на магия вие ще привличате вълнуващи оферти и ще  намирате нови възможности.

8.Подобрете комуникационните си умения

Способността да  поставите ясно и конкретно дадена цел, да информирате за своето виждане или намерение, са отличителните качества на лидера. Но вие също така трябва да се научите да слушате- да слушате това което хората съзнателно и несъзнателно искат да ви кажат.За да се ​​развият лидерски инстинкти постоянно трябва да се  стремите да подобрите вербалната и невербална комуникация, както и способността да слушате.

9. Мотивирайте лидерските качества на  другарите си

Най-великите лидери винаги са признавали стойността на всеки човек в отбора. За да станете такъв лидер, трябва да излезете извън рамките на обикновеното и очевидното, да се отнасяте към другите с разбиране и състрадание. Много от най-великите личности, признават че те винаги са били водени от невероятен човек, който ги е подкрепял и им е помогнал да открият нови лица който те да да подкрепят.

10.Научете се да  признавате грешките си и да извличате поуки от неуспехите си

В този свят никой не е съвършен. Всеки в живота си прави грешки и то много повече от веднъж. Най-успешните лидери знаят, че ключът към успеха не е избягване на падания и провали, а извличане на поуки от грешките чрез техния анализ. Разбирането на собствените слабости понякога наистина помага за ефективно ръководене на екип чрез делегиране на права на подчинените да изпълняват задачите непосилни за вас.

11. Продължавайте да учите и да развивате положителните си черти

Продължавайте да се "подобрявате" по всички възможни начини. Човекът, който си мисли, че е експерт в своята област, обикновено дълбоко греши. Попивайте знанията като гъба. Няма крайна степен на съвършенство. В нашия свят, винаги има какво да се научи и  винаги има нещо към което да се  стремите!

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License