Ще бъде ли вундеркинд или не?

"Боже, той е толкова  малък, а има такъв бърз ум! ... "- Ние говорим за това когато видим  някои невероятни постижения на  млади спортисти, музиканти, математици. След това си задаваме въпроса: "Как да имам дете-чудо и сред моите". Но знаете ли, никой не се ражда дете-чудо, това качество се придобива.

ВНИМАНИЕ! - Вундеркинд - това е социален феномен.


Вундеркинд и гений - са две различни понятия. В ранна детска възраст, гении често са наричани "странни". Например Чарлз Дарвин е "странно" дете,  той се занимавал с мишки вместо да заляга  над уроци, а баща му го наричал "позор за семейството."  Пушкин не показа никакви признаци на гениалност в детството. Според очевидци, той докарвал майка си до отчаяние със своята неловкост и сдържаност.

Най-често, гениите се развиват многостранно. Ломоносов тръгва от поезията  към математиката, химията ,астрономията . Първа страст на Галилей бола живописта . На 16 години той учи медицина и едва след това -  математика. Има хиляди такива примери. Друг знак за гений е самостоятелно мислене и способността да "върви срещу течението."

Вундеркинд сред децата. Този малък човек с ясно изразен талант. Той се откроява сред своите връстници. Детето повтаря неща, които възрастните го научат. Той има твърде малко собствени  умения, и просто  учи всичко. Но дори и уменията не са най-важното за дете-чудо. По-важното е, да забележете талантите на детето  рано и да започнат да ги обработват целенасочено.

Основните грешки на родителите


Първоначално, всички деца са еднакви (с изключение на носителите на дефектни гени). Нататък  всичко зависи от родителите. Някои деца растат феномени чрез мъдростта и добротата. Други възрастни потискат вродени способности на децата си и се опитват изкуствено да ги направят деца-чудо. Експертите определят три основни грешки на родителите в образованието на децата си:


  1. Те ограничават жизнеността на детето. Движението развива не само мускулите, но и сетивата, нервната система и мисленето. Малкият човек, който се движи много, изпреварва заседналите си връстници в умствени способности. А какво да кажем за родителите? Те го ограничават от раждането му: "Да не  падне, да не бърза, да не бяга." В училище, учителите правят същото-детето седи там като манекен, но всеки експерт ще ви кажа, че колкото повече се движи, толкова по-малко уморено ще е едно детето и е по-вероятно да абсорбира информация.
  2. Те рядко общуват с деца. Това е непростима грешка. Детето открива света, постоянно задават въпроси: Какво? Къде? Кога? Как? Защо? В действителност, то се опитва да реши за себе си същите проблеми като най-великите философи. На родителите  отговорят: "Когато пораснеш - ще научиш." В действителност, родителите трябва да отговорят на всеки въпрос, въпреки че е трудно и изисква малко търпение. По-късно, когато детето поотрасне,  трябва да се насърчават собствените му решения. "Какво искаш да кажеш? Е, какво мислиш? ".
  3. Те отказват на сина си (дъщеря си) съвместни действия. Детето иска да ви помогне, и отговор от рода на? "Стойте настрана,да не го счупи", "Това е е трудно." Родителите използват детето  само като слуга-" Донеси, натисни клавиша, задръж, и т.н". А тази работа е скучна, няма откритие. Позволете на детето си,  да научи нещо заедно с вас . Само по този начин,се получава  прехвърляне на умения към детето, можете да му дадете опит.

Вундеркинд. Ще бъде или не ?


"След като родителите забелязват отлични способности на сина си да плува, те  го изпратили  в спортното училище. На 10-годишна възраст, той печели най-високото отличие в националните състезания, ходи на международни. Семейството се премества в друг град. Но в един момент той идва изтощен от редовни тренировки и ляга на дивана. Болки в очите, болки в черния дроб. Той каза "сбогом" на спорта. Изпада в силна депресия, а родителите му започнали да проклина правителството, обществото като цяло и всичко, освен себе си. "

Защо децата чудо "изгарят"? Главно поради прекомерната експлоатация. Всеки знае, че човешките възможности не са неограничени. И вашето дете ще бъде опустошено през 16-19 си година, без милостиво отношение към него.

На второ място, възрастните обичат да си "играят" на деца чудеса. Малкото човешко същество плува усилено в басейна, седи на пианото по един час на ден. Може ли някой да помисли за това какво ще се случи с малкия човек, ако талантът му го напусне, или някой има по голям, или той  просто се умори? Какво ще правим по-нататък в живота си, ако в миналото си той познава само изтощителната работа и борбата с конкурентите? Известно е, че борбата за лидерство е винаги надпревара с времето. Нежните, талантливи деца не могат да устоят на това състезание без почивка, падат под тежестта, и ако някой може да стигне до върха, а след това изведнъж да осъзнае че има само един път -надолу! Децата чудо не може просто да живеят и да се радват на настоящето, възрастните, не ги учат на това.

Затова, родителите трябва да помислят много сериозно, преди да положат   талантливото си  дете върху олтара само заради общественото мнение. Банално, но талантът не търпи суетата. Детето трябва да има право на  самостоятелно развитие. И когато детето порасне, то трябва да го доразвива, да има перспектива.Децата  имат нужда само от любов и търпение, всичко останало е суета и амбиции на възрастните.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License