Обноски по време на хранене при децата

   Някой родители, искат да хранят децата си с лъжица, почти до училище, като изтъкват в защита на тезата си , доста убедителен аргумент, че продължителността на почистване, след като детето яде супа или салата, в пъти надвишава разумните граници, а процесът на измиване създава много неудобства, не бива да се забравят и  петната от храни и напитки, които понякога се отстраняват с голяма трудност.. За съжаление, думите им са неоснователни - не всички деца са в състояние да бъдат внимателни, докато седят на трапезата, и обикновено по следите на тяхно място на масата може лесно да разберете менюто от миналата седмица. 
Независимо от това, прекомерното обгрижване  - не е решение, така че експертите по отглеждане на деца предлагат разумен компромис – приучване детето  към обноските по време на хранене ,за да го направите по-внимателно и пестеливо, както и  да му се внуши интелигентно поведение по време на хранене. 

Съвети за тези, които са се тръгнали по пътя на приучване  на децата към етикета по време на хранене.

 - Понятията "много рано" или "късно" по отношение на въпроса за култура поведение на детето на масата няма. Веднага след като бебето  вземе лъжица за първи път  , това трябва да е сигнал за родителите му да започнат такова приучване.
  - Насърчавайте детето си да не бърза на масата, дори ако това означава да закъснее за детската градина или училище. Трябва да се „успокой“ храненето - това не е само важно за чистотата на масата, но също така и за безопасността,( рискът от задавяне с храна или напитки намалява до минимум).
  - Основно правило е да  се научи детето само да почистите след храна .От една страна, така ще се облекчат родителите, а от друга, детето ще се научи  да  мисли, как  се държи на масата, за да му е по лесно  почистването и ще му е  по-малко уморително.
  - Давайте на детето порции които то може лесно да изяде. Бързо засищане е причина, много деца да имат  желание да играят със собствената си чиния, което причинява замърсяване на маса, тапети и облеклото. 


Примерът от възрастни  и неговата роля

   Можете да се говори за необходимостта да се спазват правилата за поведение на масата от децата, но ако самите възрастни, които са стандарт за малки деца не са в състояние да ги докажат с действие, всички усилия ще са напразни. Ето защо родителите трябва да започнат със себе си, като анализират собственото си  поведение, от гледна точка на етиката и да  коригират отделните си  недостатъци. В противен случай, в отговор на забележката за по-тиха работа с вилица или сърбането детето може смело да загатне какво прави самия възрастен отправящ  забележката. Затова самите вие трябва да внимавате как се държите за да избегнете  проблеми по време приучването на детето към етикета за държане на маса.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License