Мляко

   В много предприятия , където се извършват дейности в замърсена среда на работниците са дава мляко. Дали е толкова добре за вашето здраве млякото ?
Състав на млякото :

87% - вода , 3.5 % млечни мазнини , 2.6 % протеин , казеин , 0 , 6% суроватъчен протеин , 4,8% лактоза , 0.8 % - минерали , 0.05% - небелтъчни азотни съединения.

Мляко всъщност може да се свърже и да  премахне солите на тежките метали. Това се дължи главно на казеин протеина, който образува със соли на тежки метали неразтворими съединения не позволява абсорбирането им. В допълнение , калция  е конкурент на кадмия , и също не му позволява да  се абсорбира .
Но мляко не се съединява  със всички вредни вещества, а  понякога  напротив - увеличава усвояването на някои от тях . Това се дължи  на голямото количество  мазнини , в които могат да се разтворят , така наречените липофилни токсини.

Други полезни свойства на млякото :

1.Млякото е  много полезно за гастрит с повишена киселинност , тъй като млечната мазнина малко инхибира (потиска ) стомашната секреция.

2.Млякото е диуретик и е много полезно при  различни отоци. С него дори можете да намалите подуването на клепачите след сън . За да направите това, поставете върху затворените очи тампони , напоени със студено мляко . Времето на терапията не трябва да надвишава 5 минути.

3 .За да стане кожата ви по  мека, измийте ръцете си във вода с малко мляко.

4.Млякото предпазва от развитието на кариес и заболяване на венците , защото то съдържа витамин D, който регулира минералния метаболизъм и спомага за отлагането на калция в костната тъкан. То също така помага за предотвратяване на остеопорозата и подобрява укрепване на костите след счупване.

5.Млякото е добро и  за хора , които обичат кафе, алкохол и захарни изделия , поради способността му да задържа   калия в организма. Липсата на този елемент може да доведе до неправилно функциониране на сърцето и остра невралгията .

!   Трябва да си имаме предвид, че някои хора имат лактазна недостатъчност , т.е. те не произвеждат един ензим - лактаза , който разгражда млечната захар . В този случай ,  млякото не се смила и предизвика чревни нарушения .
!   Установено е че обезмаслено мляко увеличава риска от безплодие , а липсата на мазнини предотвратява абсорбцията на биологично активни вещества, които влияят на хормоналния баланс , и по този начин увеличават с 85%  риска от проблеми с овулацията .

Препоръчителна дневна доза  - 300 мл  .

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License