Холера

   Определение - остра чревна инфекция, причинена от поглъщане на храна или вода, заразени с бактерията Vibrio cholerae. Холерата има кратък инкубационен период – от по-малко от ден до пет дни. След като попаднат в организма  бактериите произвеждат ентеротоксин, който причинява обилна безболезнена водниста диария, която  при липса на навременно лечение, може бързо да доведе до тежка дехидратация и смърт. При много от пациентите се наблюдава и повръщане.
Много пациенти, инфектирани с Vibrio cholerae не се  разболяват от  холера, въпреки факта, че бактериите са налични в техните изпражнения в рамките на 7-14 дни. В 80-90% от случаите, когато заболяването се е развило , под лека форма  трудно се различава от други видове остра диария. По-малко от 20% от болните развиват типичните за  холера  признаци на умерена или тежка дехидратация. 
   Холерата е силно заразна. Тя засяга както деца така и възрастни, и може да доведе до смърт в рамките на няколко часа. 
   Около 75% от хората, заразени с V. cholerae, не развиват симптоми, въпреки факта, че в рамките на 7-14 дни след заразяването в техните фекалии се съдържат бактерии, които, изхождайки обратно към околната среда, потенциално заразяват околните. 
   Хората с понижен имунитет - като деца, страдащи от недохранване, или хора с ХИВ - са изложени на повишен риск от смърт в случай на инфекция.

Основни факти:
  • Ако холерата  не се лекува  в рамките на няколко часа може да се окаже фатална. 
  • Смята се, че всяка година от холера се разболяват от 3 до 5 милиона души и 100 000-120 000 от тях са с фатален край.
  • До 80% от случаите могат да бъдат успешно лекувани с орални рехидратиращи соли. 
  • Ефективните  мерки за борба с холерата се  основават на превенцията, готовността и незабавното реагиране.
  • Осигуряване на безопасна вода и канализация е от решаващо значение за намаляване на въздействието на холерата  и други болести, предавани чрез водата.
  • Холерната ваксина трябва да се считат за допълнителна мярка за борба с холерата, която не трябва да замества конвенционалните мерки за контрол.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License