Диария

 
Диария
 Диария – се наричат  редки или воднисти изпражнения , и изхождане  три или повече пъти на ден както и всяко по-често изхождане от обичайното за даден човек . Обикновено това е симптом на стомашно-чревния инфекция, която може да бъде причинена от различни бактерии, вируси и паразити . Заразата се разпространява чрез заразена храна или питейна вода , или от човек на човек поради  лоша хигиена. Мероприятията за профилактика на диария, включват осигуряването на чиста питейна вода, и измиване на ръцете със сапун.Диарията може да се лекува  с воден разтвор на захар и сол, както и с таблетки цинк.
   !Тежка диария води до обезводняване и може да бъде живото застрашаваща , особено при малки деца и хора , страдащи от недохранване както и при  отслабена имунна система !

Основни факти:

 • Диария е втората водеща причина за смъртност сред децата под пет годишна възраст. Това може да бъде предотвратено лесно чрез адекватно лечение.
 • Всяка година от диария умират, 760 000 деца под петгодишна възраст.
 • Значителна част от диарийните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез осигуряване на чиста питейна вода изследване  на санитарни и хигиенни изисквания.
 • Всяка година има около 1,7 милиарда случаи на диария в световен мащаб.
 • Диарията е основна причина за недохранването сред децата под пет годишна възраст.


Има три клинични форми на диария:
 1. остра водниста диария - трае няколко часа или дни
 2. остра диария с кръв - също наречена дизентерия
 3. устойчиви диария - продължава 14 дни или повече.


Причини:

 •    Инфекция : диарията е симптом на инфекции, причинени от широк спектър от бактерии, вируси и паразити , повечето от които се разпространява чрез замърсена с изпражнения вода. Инфекциите са най-чести , когато има недостиг на чиста вода за пиене, готвене и лична хигиена. Най-честите причини за диария в развиващите се страни са ротавирус и бактерията Ешерихия коли .
 •    Недохранването : Ежегодно  умиращите от диария деца често страдат и от недохранване, едновременно , което ги прави по-уязвими . Всеки случай на диария, на свой ред увеличава техните хранителни дефицити . Диарията е основна причина за недохранването сред децата под пет годишна възраст.
 •    Източник: От особено значение е вода, замърсена с човешки фекалии , например от канализация, септични ями и тоалетни . Изпражненията на  животни също могат да съдържат микроорганизми, които могат да причинят диария.
 •    Други причини : Диарията може да се разпространява от човек на човек, причина за което е  неправилна лична хигиена. Храната е друга основна причина за диария в случаите, когато тя се приготвя или складира в нехигиенични условия. Водата може да замърси храната по време на напояване. Риба и морски дарове от замърсената вода може да предизвика това заболяване.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License