Детето и телевизора

   Кой знае всичко за здравето на очите ?Разбира се, не лекарите , нито пък тези, които създават и произвежда анимационни филми за нашите деца.

   Филмовата компания " Twentieth Century Fox " , заедно с експерти в областта на детското здраве са разработили пет правила за родителите , които ще ви помогнат да организирате филмова вечер , без вреда за очите и за здравословното развитие на вашето дете

  • Правило 1 Не повече от един филм на ден. Нека не се заблуждаваме - много семейства оставят телевизор да работят дълги часове пред детето, което се отразява пагубно върху детското зрение . Не бива да забравяте, че през първите години от живота на децата  активно се развива  зрителната система , а телевизора има значително въздействие върху процеса.В този период прекомерно напрежение на очите може да предизвика сериозни проблеми със зрението. Експертите не съветват да се дава на  деца на възраст под две години да гледат телевизия. След тази възраст ,  може да гледа като се увеличава постепенно времето за гледане до 20-30 минути на ден . Приема се, че един час е  най-доброто време през предучилищната възраст , и  е недопустимо да се позволи на децата да гледат повече от един пълнометражен анимационен филм на ден .
  • Правило 2 Създаване на подходящи условия за гледане. Вие не трябва да гледат телевизия в напълно затъмнена стая , тъй като твърде резките промени в яркостта бързо предизвикват умора на очите при деца . Ако можете оставете детето да гледа анимационни филми в следобедните часове или вечер в добре осветена стая .Важно е да се сложи детето централно срещу екрана на минимално разстояние от 2.5-3 м , на диван или стол с вертикална облегалка, която служи за подкрепа на гръбначния стълб. Да не се учи детето  да яде пред телевизора .
  • Правило 3 Внимавай за качеството на видеото.При децата липсата на разнообразие от визуални усещания способства забавяне в развитието на зрителния анализатор . В този смисъл ,е важно да няма досадно трептене и други дефекти.  Важно е ,  децата да видят на телевизионния екран любимите си герои точно така, както ги помня от киното - оживени , носейки радост и доброта.
  • Правило 4 Изберете качествени филми. Филмите имат положителен ефект върху развитието на въображението, фантазията и цялостната емоционалната сфера на детето. Важно е да се следи какви анимационни филми гледа детето : героите трябва да бъдат различни -но да не носят агресия, да са показани  не само положителни но и отрицателни герой , да приучват към приятелство, взаимопомощ и правилни действия.
  • Правило 5 Гледайте филми заедно. Нищо не обединява като времето прекарано заедно ! Тъй като децата  по-емоционално реагират при гледане на филми , е важно да се поддържа ентусиазма им . Детето трябва да има възможност да сподели с някой своите емоции. 


   Наблюдавайте как детето ви реагира на промяната на картинките , песните във филмите , смешните и плашещи сцени - така че следващия път да изберете най-подходящия филм за семейно гледане на телевизия !

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License