Менингит /гноен/ при децата

.    Симптомите на едно менингитно заболяване - силно главоболие (ако болното е кърмаче, то стене и лицето му изразява страдание), повръщания на фонтан без всякакво усилие, опъната и издута фонтанела, вцепеняване на тила (всеки път, когато раздвижим главата му, изпитва болка) и една висока температура налагат бързо да се потърси лекар.Обаче за да се потвърди диагнозата, трябва да се направи лумбална пункция и без съмнение лекарят ще поиска детето да постъпи в болница: лечението и обслужването наистина са много тежки.
   Днешната медицина за щастие победи гнойния менингит. Той все пак остава тежко заболяване, което се нуждае от навременно лечение, големи грижи и дълъг възстановителен период.
    Трябва да очаквате, че ще се наложи изследване (най-вече на гърлен секрет) на всички, които живеят в същото семейство. В случай на цереброспинален менингит (менингит, причинен от менингококи) болното дете трябва да се отстрани от детската градина и от всякакви контакти с други деца най-малко петнадесет дни след оздравяването му. Децата от същото семейство трябва да се отстранят от училище най- малко в продължение на 10 дни, след като са били изолирани от болното. По отношение на тях ще се приложат предпазни мерки. Лекарят ще посъветва същото и за възрастните от семейството.
В наше време има ваксина против цереброспинален менингит, която действува ефикасно само върху някои видове менингококи.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License