Кашлица при децета

  Кога трябва да се търси лекар? -Когато детето има температура или когато кашлицата без температура е от дълго време.
  Какво представлява кашлицата?- Това е нормална реакция на организма, когато дихателните пътища са затруднени било от чуждо тяло (прах, влакънца), било от секрети (повече или по-малко плътна слуз). А те са последица от възпаление, предизвикано или от чуждо тяло, или от някакъв микроб.
Дихателните пътища са обрасли с власинки, които се движат и изхвърлят навън всичко, което им пречи. Кашлицата е контракция, изтласкваща въздух, а това привежда власинките в движение. Следователно кашлицата е полезна и не трябва да искаме да я спрем на всяка цена, нито да ни тревожи, ако е временна, без температура и не изтощава детето.
   Какво трябва да се прави? 
  1. Да се запитате дали въздухът в стаята не е много топъл и много сух , да се огледа външният вид на детето и общото му състояние, да се помисли за обкръжаващите го. От значение е да не оставяме детето в допир с човек, който кашля, ако последният не е прегледан от лекар. Това може да породи проблеми, ако въпросната личност е близка на семейството, но е необходимо, и то толкова повече, колкото детето е по-малко: възрастта на кърмачето (както и тази на пубертета) е критична възраст на туберкулозата.
  2. Дали детето не е било в допир с друго дете, боледуващо от коклюш или морбили?

   Кашлица с температура.- Трябва незабавно да се посъветвате с лекар, особено ако детето е по- малко.Бъдете готови да отговорите на следните въпроси, който лекарят без съмнение ще ви зададе: Откога кашля детето? На пристъпи ли кашля? Кашлицата суха ли е или влажна? Каква е температурата му и евентуално как се движи между сутринта и пет часа следобед. Затруднено ли е дишането на детето? Запушен нос, дишане през устата? Хърка ли? Задъхва ли се? Забелязали ли сте ноздрено дишане? Има ли свирещо дишане? Отхрачва ли? Повръща ли лиги? Има ли слуз в изпражненията му? Чувствува ли се изморено? Има ли апетит? Рядко ли има кашлица или, на-против — това е нещо обикновено.
  Кашлица без температура.- Докато общото състояние: апетит, настроение, тен са задоволителни, можете да лекувате детето, както при хрема. За да се чувствува по-добре в леглото си, повдигнете главата му, като поставите втора възглавница под матрака: така ще му е по-леко да преглъща храчките, които предизвикват кашлицата.
   Можете ли да давате на детето сироп или супозитории против кашлица?- Да, ако кашлицата е силна и го изморява.Бабиното лечение с чай от лаика също би помогнало.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License