Изкривяване на гръбначния стълбНормална стойка

  Ненормалното положение на гръбначния стълб трябва да бъде видяно от лекар, независимо дали се касае за   кифоза (извит гръб),  лордоза (силно изкривен гръбнак), или  сколиоза (отклонение наляво или надясно) — впрочем трите изменения често се срещат комбинирани.
Но внимание: при малкото кърмаче, през първите месеци една кифоза е нормално явление: детето, което още не може да седи седнало, има извит гръб. Малко по малко гърбът ще се из-правя, докато междувременно детето стигне до седнало положение. Касае се за един важен етап от психомоторното развитие. Трябва да се отнасяме внимателно към него: в първите месеци не трябва да поставяме детето седнало, без да го крепим. Обратно, за препоръчване е да го слагаме във фотьойл, при който може да се регулира наклонът на облегалката.

Лордоза с
кифоза
Кифоза
   По-нататък, при по-големите деца, в момента на прохождането и през втората и третата го-дина се констатира често много силно навеждане напред, с издаден корем. Това положение не може да се приеме за нормално, но се среща често на тази възраст. То е свързано с една „хипотония“ (липса на еластичност, на „тонус“) и също е преходен етап. Това положение малко по малко изчезва през време на детството, без да става нужда да го лекуваме.
 Сколиозите, или кифо-сколиозите се срещат и при кърмачетата, но най-често при по-големите деца. Те лесно се разпознават, едното рамо е по-ниско, гръбначният стълб е извит наляво или надясно. Трябва да отличаваме едно обикновено лошо положение (аномалиите изчезват, когато накарате детето да се наведе напред), от онова, което наричаме фиксирана деформация. Придобитите сколиози се поддават леко на съвсем обикновено лечение, макар че понякога то трябва да е по-продължително, 
на базата на различни гимнастически процедури.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License