Подсичане - продължение


   В първите месеци повечето кърмачето имат чувствителна кожа. Най-много страда онази част, където е пе­лената. Понякога се случва кърмачето да излезе от родилния дом с разранено дупенце. Това не означава, че там не е било гледа­но добре, а че кожата се нуждае от специални грижи. Най- обикновената форма на подсичане представлява група малки  червени пъпчици и участъци от зачервена грапава кожа. Някои от пъпчиците могат леко да се инфектират и да се образуват бели връхчета (пустули). Ако подсичането е лошо, могат да се появят и разранени места. Подсичането сe предизвиква най-често от амоняка. Но той не влиза в състава на урината, а се полу­чава от нея в памперса или в мокрите завивки под действието на бактерии.
   Почти всички кърмачета от време на време се подсичат по малко. Ако подсичането е малко и бързо минава, не е необхо­димо специално лечение. Разумно е да не използувате памперси, когато бебето е подсечено. Намазвайте изривът с предпазен мехлем. Минералното масло, бебешкото масло и вазелинът бързо се изтриват или се абсорбират и не могат да предпазят мястото за по-дълго.
   При тежко подсичане и особено ако има много пустули (бели връхчета), най-добре е да не се използува мехлем, а да се ос­тави засегнатата част открита на въздуха няколко часа на ден, като се държи кърмачето в топла стая. Можете да завиете гърдичките и крачетата с две отделни одеялца. Нагънете пелена под него, за да попива част от урината. Излагането на въздух е най-сигурният начин за лекуване на тежкото подсичане незави­симо от това, дали има пустули или не.
   Изпражненията по време на диария могат да предизвикат болезнен изрив около ануса. Лечението се свежда до смяната на памперса веднага след изхождането и намазването с мехлем. Ако това не стане бебето трябва да бъде оставено без памперс , на въздух.
 
Вижте също: Подсичане- 1 част >>>

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License