ШЕСТ ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА КАФЕТО

   Кафето, в миналото познато предимно като напитка на ориенталските народи, днес е широко разпространено поради аромата вкуса и освежаващото си действие и може да се каже, че вече нито едно гостуване не минава без чаша ароматно кафе! Ако искаме да приготвим доброкачествено кафе, не бива забравяме следното:
  1. Съдът за загряване на вода да се използва само за кафе
  2. За приготвянето да се използва прясна вода, която се загрява само до завиране. При по-нататъшно. варене кафето губи вкуса си.
  3. Въздухът, светлината и влагата развалят кафето, затова трябва да го държим в добре затворен съд на сухо и тъмно  място.
  4. Кафето трябва да бъде прясно печено и по възможност да се мели непосредствено преди приготвянето, за да запази СВОЯ аромат.
  5. Каничката, в която поднасяме кафето , предварително,  се затопля с гореща вода.
  6.  Предвижда се средно 0,5 л вода на 30—35 г кафе. Кафе! екстракт — т. нар. нескафе — слагаме в съответното намалено, количество, тъй като е концентрирано.

ТУРСКО КАФЕ

   Приготвя се в месингово или в медно кафениче с определена форма — широко дъно, тясно гърло и дълга дръжка. В него  кафето не само се вари, но се и сервира. Турското кафе се налива в специални малки чаши. За една чаша са необходими една препълнена кафена лъжичка мляно кафе, бучка захар и две кафене лъжички вода допълнително за изпаряването. Слагаме водата и захарта. Кафеничето се пълни до 2/3, за да не изкипи кафе-
Щом водата заври, сваляме кафеничето от огъня, сипваме бързо кафето и разбъркваме. После пак слагаме кафеничето на печката. Като кипне кафето, разбъркваме и сервираме.

ОРИЕНТАЛСКО КАФЕ

  Приготвя се както турското кафе, но вместо захар слагаме мед който придава на кафето специфичен аромат. Подслаждаме на  вкус.

ХОЛАНДСКО КАФЕ

  Предвиждаме за една порция 1/2 чаша силно горещо кафе, 1/3 чаша коняк, една супена лъжица сметана, малко нескафе и какао.Сервираме в големи чаши, предварително изплакнати с гореща вода. Върху кафето наливаме коняка, а отгоре слагаме сметаната. Украсяваме я с малко нескафе и какао.

ВИЕНСКО АЙСКАФЕ

  Необходими са ни 0,5л. сладко силно кафе, 0,25л. сладка сметана и вафли. Разбъркваме приготвеното кафе с половината от  сметаната и слагаме в хладилника. След като изстине, наливаме кафето във високи чаши и слагаме останалата сметана. Поднасяме с вафли.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License