Какво обича и не обича детето от 18 до 24 месеца

Какво обича
  • Да яде като възрастен, но също така и да пляска с лъжицата си в супата и пръска, да сипва вода в компота или да слага спанак в киселото мляко.
  • Да натиква предмети в цепнатините на паркета или в дупката на ключалката. Да хвърля през прозореца най-различни предмети. Сега е време да се вземат мерки против злополуките, които то би могло да предизвика.
  • Да казва „не“ повече от желание за закачка, отколкото от непокорство. Когато искаме да постигнем нещо на тази възраст, има едно средство, с което можем си послужим — да заобиколим, да отвлечем вниманието. Например: детето отказва да се съблече. Застанете до прозореца и кажете: „0 каква хубава синя кола, какъв дебел сив гълъб или какво малко кафяво кученце“ — според случая. Детето притичва и гледа през прозореца. През това време вие му събличате дрехите, а то дори и не усеща.
  • Да прави обратното на това, което искат от него, за да се закача.
  • Ако искате да дойде, кажете му: „Довиждане“, като си давате вид, че излизате. Да се гали на майка си и да я целува не само когато тя иска.
  • Да прави маймунджулуци, за да разсмива тези, които го гледат. С една дума, т: е закачливо, гальовно, комедиант.

Какво не обича
  • Да не разбират какво иска, а това се случва често, защото вкусовете му са точн определени, а речникът ограничен.
  • Да го държат с ремък — сякаш разбира унижението да бъде завързано като кученце. Предпочита здравата ръка на татко или мама.


   Не бива да се безпокоите от лошото учленяване, от неточното произнасяне на някои букви или срички. Преди детето да навърши 4 години, никакво закъсняване, никаква трудност в говора не е многозначителна, нито обезпокояваща.
   В този етап на интензивна моторна дейност някои деца са особено буйни, Трябва да се осигурява сънят и да се спазва режимът на нервните деца.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License