Детето от 12 до 18 месеца - II част

  На тази възраст детето прави открития, които са важни за формирането на неговата личност. Току-що се запознахте с открития, произтичащи от приучването на чистота. Следва друго. То прохожда и веднага му казват: „Не отивай там, не пипай това!“ Едвам е тръгнало по пътя на независимостта и вече открива, че свободата му е ограничена.
Всичко се заплита. В същото време, когато открива една непозната мама — до вчера тя му даваше всичко, сега започва да иска и дори да забранява, — то все повече ще се сближава с баща си.
   Действително то от дълго време го познаваше, познава гласа му, смеха му. Баща му често присъства вечер на храненето. То играе понякога с него, преди да заспи. В неделя се разхожда с майка си и с баща си.Но въпреки това първата година от живота на детето е най-често свят на двама: на него и майка му. През тази година влиянието на бащата е преди всичко косвено: съпругът, който ощастливява жена си, я прави добра майка. И, напротив  безразличният, отсъстващият, нервният съпруг прави жена си нещастна и следователно по-нетърпелива спрямо детето.
То може да подаде кубче, не знае да
хвърля топка, може да постави малък
предмет в голям
   През втората година връзката баща - дете става по-пряка — детето наистина открива баща си и го включва в своя емоционален живот. Впрочем често откриването е взаимно. Някои бащи не се интересуват истински от малкото бебе, легнало в креватчето.Малко по малко бащата става необходим. Детето го посреща е шумна радост, то става негов другар вечер, с когото то си почива и се забавлява.
   Не бива да се пропусне възрастта, в която детето е „чувствително“ към бащата. Някои бащи чакат детето им да заговори добре и чак тогава започват да общуват с него. Действително бащата обикновено не изпитва такъв непреодолим порив към детето, както майката.
   Майката играе важна роля във връзката баща дете. Детето по-бързо опознава баща си. когато майката има навика да говори за него: „Татко скоро ще си дойде“. „Татко отиде там“, „Татко направи това“ или „Това ще приготвим за татко“. Майката обикновено помага да се установят добри отношения между бащата и детето, но понякога тя прави обратното - разстройва ги, като казва например: „Ще видиш какво ще ти каже татко, когато се върне!“ Това е много лоша подготовка за посрещането на татко.
   Грешка, която трябва да се избягва: детето редовно да се слага да спи, преди да се е върнал баща му, под предлог уж къщата да бъде спокойна, а в същност - майката да запази съпруга само за себе си.Жалко и за детето, и за бащата, и за майката, защото детето скоро ще  се разсърди.Дългът на майката е да напомня на съпруга си, че той трябва да посвещава време на детето си. 
   Приучване към чистота: няколко препоръки:

  1. Преди всичко не давайте възможност на детето си да забележи значението, което отдавате на този въпрос, и наблюдавайте поведението му, преди да му  наложите някакви правила. Детето  в тази област, както в много други,   има свой начин на реагиране.
  2. Ако сте привърженик на най-голяма свобода в тази област, трябва да знаете, че след две години трудно ще създадете у детето си вкус към чистотата. Мине ли благоприятната възраст, вие мъчно ще поправите едно поведение, което твърде дълго сте търпели. Освен това приучването към чистота има своето място във възпитанието изобщо — овладяването на тялото, за да достигне то по-голяма независимост.
  3. Да не се иска много рано от детето да се пази чисто денем и особено нощем. За да се получи резултат, трябва детето да може да стои седнало, да се задържа и да разбира. Това означава, че не може да се започне приучването към чистота през деня преди 18-месечната възраст на детето. За през нощта трябва да се проявява повече търпение и да се знае, че не може да се говори за болестно напикаване преди навършване на 5 години.
  4. След това не бива много да се бърза. Много месеци са необходими, за да се  научи едно дете да се пази чисто. Може да се постигне бърз успех, но без трайни резултати.
  5. Да не се прави от това възпитание „държавен въпрос“, въпрос на престиж за семейството.
  6. Да не казвате с унил вид на някоя приятелка или съседка пред самото дете: „Още не може да се пази чисто.“
  7. Да не се използва емоционалната заплаха: „Мама не ще обича вече своето бебе, ако . . .“ и т. н., да не се правят уговорки: „Няма да излезеш, ако . .  „Ще получиш бонбон, ако . . .“
  8. Не го сравнявайте с по-големия брат, който на тази възраст вече умеел да се  пази чист.
  9. Необходимо е също търпение. От детето искаме нещо трудно и затова трябва първо да го заобикаляме с обич, в противен случай не ще се постигне резултат.
  10. Да премълчаваме провалите и да избягваме назиданията, свързани с гърнето „Добре значи чисто, любезно, послушно. Лошо значи наакано, мръсно, лошо, виновно.“ Когато успее, просто ще казвате: „Ставаш голям, добре е.“ Използвайте някаква думичка, за да наричате изпражненията, която ще бъде първо възможно да се повтаря пред други хора, защото детето ще я повтаря,
   Ако то прояви желание да играе с „произведеното“, не се учудвайте, става дума  за нормално желание на детето. Отклонете го мило и му дайте пясък и вода,  за да се забавлява. Не вярвайте, че чистотата е завоювана окончателно. Детето може да направи крачка назад и да изцапа гащичките си при първата трудност Това често се случва. Не показвайте тогава пред детето вашето недоволство.
   В дните, когато вашето бебе ви се струва много капризно, прощавайте му. Този етап е много уморителен. По едно и също време трябва: да му израстат 10 зъба за 6 месеца, да проговори, да проходи, да се научи да се пази чисто.
Твърде много е, когато на всичко отгоре не успяваш да бъдеш добре разбран ...

Игрите и удоволствията от 12 до 18 месеца
Към една, една и половина година детето обича животните и се интересува от тях: от кокошките до кравите, без да пренебрегва кучетата, котките, конете. Никое от тях не го плаши. То обича да играе с пясък и с вода, с пластелин, но без да се пази много чисто. Най-напред, защото е несръчно, и след това, защото обича да се цапа, сякаш иска да си почине от усилията, които прави да пази гащичките си  чисти. Обича да дърпа косите на родителите си.
Детето започва да прескача пречките на леглото си. Това е възраст на  „акробатиката и местенето“. Край леглото постелете килим, за да се смекчават ударите при падане.
Въпреки че проявява учудваща упоритост, когато иска да вмести един куб в друг. то често сменя игрите и ако има на разположение много, детето може дьлго време да играе само. 
   Възрастта от 12 до 18 месеца е стадий на движението за всички деца. Ако вашето дете не ходи на 18 месеца, трябва да се посъветвате с лекар. Дори и да мислите, че детето ви е мързеливо, че „си живее", не е нормално на тази възраст да няма желание да ходи.
                                                         
                                                                <<< към I част

Вижте още:  Новороденото до 1 месец
                     Новороденото от 1 до 4 месец
                     Детето от 4 до 8 месеца
                     Детето от 8 до 12 месеца

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License