"О" и "Х" образни крака

"О" образни крака:


   През първите 6 месеца , това е съвсем нормално, като в последствие се изправят когато детето проходи. Ако след като проходи детето продължава да има "О" образни крака причината обикновено е рахит. Но това не е единствената причина, възможно е просто детето да е твърде тежко или да е проходило твърде рано. Различава се по видът на изкривяването - при рахит  се изкривява долната част на крака , докато при другите причини изкривяването е на  височината на  коленете.
   Препоръчително:
-В никакъв случай не трябва да се слагат на такова дете ортопедични обувки, защото само ще усилят деформацията. 
-Детето не трябва да бъде карано дълго да ходи.
-Добре  действа престоят на слънце, и морелечението.
-Само твърде изразените случай се нуждаят от ортопедично лечение.

"Х" образни крака:


   Тази деформация която често се придружава от плоско стъпало, се предизвиква от мускулите и сухожилията, а не от костите. Това означава че не е окончателна, и обикновено изчезва от само себе си до 5 годишна възраст. Ако детето е добре и с добър цвят на лицето, няма причина за тревога, защото причината за това състояние е тежестта на тялото.
   Препоръчително:
-Детето да не се оставя да ходи дълго
-Да се предвижва с колело с три колела- така ще се развият мускулите на краката без да са принудени да носят тежестта на тялото.
-Ако при допрени колене разстоянието между глезените е по голямо от 8 см. , трябва да се потърси мнението на ортопед.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License