Новороденото- портрет от думи

   Ето един портрет  на новороденото, който ще ви помогне по - добре да разберете реакциите  на  вашето бебе. Новороденото съвсем не е мъничко момченце или момиченце. То е особено същество, което се различава от вас не само по ръст, но и по своите порпорции, по своите органи и начин на реагиране към външният свят.

   Глава. Ако я сравняваме с нашата, тя е много по - голяма в съответствие с останалата част на тялото: почти двойна по - голяма от пропорцията, която ще има по - късно. При това тази глава значително е намалена  порпоционално: в майчината утроба бъдещето  бебе през вторият месец има глава, равна на останалото тяло. После тялото прогресивно нараства. Пропорциите на главата и тялото продължава да се изменя до зрялата възраст.

Освен това в много отношения новороденото е по - близко до плода, отколкото до детето. Кожата му е набръчкана, червена, лъскава и мазна, долната челюст е малка и хлътнала, шията е къса, раменете тесни , коремът издаден навън, крайниците къси и свити към тялото, костите крехки - това са признаци  на вътреутробния период.

   Коса. Някой новородени имат още от зародишния период черни и гъсти коси, който в последствие окапват.

   Кожа. Кожата на някои е на черни петна, които при докосване избледняват. Те също изчезват  с течение на времето.

   Нокти. Често имат дълги нокти - не ги режете. Има опасност от инфекция.

   Гърди. Учудващи са издутите гърди на някои новородени - момичета или момчета. От тях може и да изтекат няколко капки мляко. В древни времена кърмачките наричаха това мляко  "млякото на магьосницата". Няма нищо необикновено в това явление: то се дължи на хормонални смущение, който  придружават раждането. Не докосвайте гърдичките, не ги натискайте, рискувате да предизвикате абсцес.

   Мъдни   торбички. Най - сетне  една от   изненадите при раждането може да бъде хидроцелено - течност, набрана в мъдните торбички на малкото момченце , която придава на единият или двата тестиса голям обем. Общо взето хидроцелето изчезва от само себе си след няколко седмици.

  Изпражнения.Първите изпражнения идват  преди първата храна да е стигнала  в храносмилателната  система. това е защото в храносмилателния път  има остатъци /от 60 до 200 гр./ от секрециите, които са се отделяли по време на живата му като плод.Това са слизести сивочерни материи, наречени  "мекониум". След три - четири дни мекониумът,  е заместен постепенно от млечните изпражнения. Тогава изпражненията стават  жълтеникави или златистожълти /в зависимост от използваното мляко/.

   Имунизация. Благодарение на майката бебето се ражда с имунитет срещу известни болести. Такъв  е случаят с вариола, дифтерия, полиомиелита и тетануса , ако майката е била ваксинирана  против тези болести. То се ражда с имунитет против морбили и заушка, ако майката е боледувала от   тях. Но този имунитет е в сила през първите шест месеца.

   Пъпна връв. Между шестия и десетият ден пъпната връв изсъхва и пада. С това изчезват спомените от утробният рай.

В дни след раждането си бебето ще стане  много  по - хубаво. Мъхът - "лануго", с който може би е обрасло, ще изчезнат в края на първата седмица. Черните петна от кожата също изчезват.

Състоянието на новороденото в първите минути след раждането се определят по таблицата на Апгар.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License