Недоносено дете.Близнаци .

    Недоносено дете се определят само от теглото: наричаме недоносено всяко дете , родено с тегло под 2 500 г. . Но това е грешно, защото има известен процент деца под 2 500 г. , който все пак се раждат на  термина това са хипотрофичните  деца. Недоносено дете е онова, което се ражда на по - малко от 37 седмици от бременността, смятан от първият ден на последната менструация.Колкото до теглото то зависи от "възрастта"  на недоносеното . колкото по рано се ражда, толкова по - малко е теглото му.
При недоносеното бебе известни функции: дишане, храносмилане, регулиране на температурата още не са съвсем установени. За това то е крехко /слабичко/ Освен това повече е изложено на инфекции  и  няма сили да суче.
Слабостта и незрелостта на недоносеното бебе са видими :

  • то е малко на тегло;
  • едва - едва вика;
  • дишането му не е правилно;
  • главата му е относително едра, а гърдите му тесни;
  • коремът е много изпъкнат.
Кожата  му е тънка и червена, набръчкана и покрита с мъх /"лануго"/. Щом се роди недоносено се поставя в кувьоз и бива обградено от грижите на специалисти. Когато ви го донесът вашето недоносено бебе трябва да спазвате редица точни указания.То се отнася по - точно до режимът на хранене, недоносеното дете трябва да получава съвсем лесно смилаема /т.е. бедна на мазнини/. За него най - добрата храна е майчиното мляко. Сигурно ще ви препоръчат да  го кърмите сама, ако не мляко на прах е подходящо. От самото начало трябва да му се осигурят  витамини / специално  А, С и D /. Недоносеното е особено податливо на рахит , както и на анемия, поради липса на желязо.Преди вторият , третият месец ще му давате сиропче, в чийто съставки има желязо. Храненето ще бъде често отначало по 10 пъти; после като може задоволително да суче - ще му давате шише с малко сукало. Тогава храненията ще се разредят - 8, и после на 6 на ден.Най - сетне недоносеното дете трябва често да го преглежда педиатър и  специалистите който са се грижили за него  през първата седмица.Необходимо е от близо да се следи неговото развитие не само по отношение на теглото, ръстът и диаметъра на черепа, но също и жестовете, поведението, изражението му и т.н. , както и  интелектуалното развитие.Гледано и наблюдавано при най - добри условия.
     
   Близнаци
Тъй като често се касае до деца с ниско тегло - поне за едно от тях - тук възниква същият проблем, като при недоносените.
Особено ясен е рискът от анемия при липса на желязо/двете деца са си поделили само един резерв, който се изчерпал по - бързо, отколкото при нормалното бебе/. Следователно необходимо е още от първите седмици една добавка от желязо.


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License