Скарлатина

   Преди време скарлатината беше бич за семействата. Трябваше много строго да се изолира болното дете и да се избягва на всяка цена контактът с него. Днес изискванията са много по леки. Усложненията от скарлантината, който някога бяха много страшни, днес са рядкост благодарение на леченията с антибиотици. Времето за развой на болестта също е много съкратено.На детето трябва да се направи анализ на урината , веднъж по време на болестта и втори 15 дни след първия. Болестта се предава по въздушно капков път, и е заразна през цялото време на температурния период и обрива / до 15 дни/. По слабо заразна е от морбилито.
   Инкубационен период: от 2 дни до 1 седмица. Най напред детето се оплаква от главоболие. после температурата се покачва рязко до 38-40 °С.Сливиците са силно зачервени и подути. Понякога детето повръща. Същия ден или на следващия се появява обривът по шияата, в слабините гънки и под мишниците, който постъпено обхваща цялото тяло. тялото може изцяло да се зачерви.Езикът е малиново червен. Обривът не трае повече от седмица. Лющенето което следва е толкова по силно колкото по-силен е бил обривът. Обикновено се лящат само ръцете и краката.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License