Морбили - дребна шарка

   Морбили или по народно му -дребна шарка е остро инфекциозно заболяване причиняващо се от морбили вирус. Разпространява се по въздушно -капков път.
   Симптоми: болестта започва с кашлица, изпотяване, сълзене на очите, и задължително температура. Температурата се повишава до около 40 °C точно преди появата на малки розови петна в гърлото и устата, после зад ушите, по лицето и накрая по цялото тяло.Петната стават червени това са пъпчици , който когато се натиснат изчезват и веднага отново се появяват. Морбилите често причинява конюнктивити. Едно от усложненията който могат да се получат е отитът. Особено опасна е болестта при деца под 2 години, поради голямата вероятност от усложнения.
   Инкубационен период: продължава обикновено 10-12 дни. Болестта е заразна още преди появата на обрива. Още от първите симптоми  до към 7-8 дни е добре детето да бъде изолирано.
   Продължителност: Когато няма усложненя трябва да се очакват около 3-5 дни с висока температура, последвани от 4-7 дни през който трае обрива, и 2-3 дни през които кожата се лющи/ това често остава незабелязано/.
   Възстановителен период: След прекарано морбили детето може да се върне в училище или детската градина само след потвърждение от лекар че е излекувано. През този период трябва да си избягват многолюдните места, и да се внимава детето да не се изморява или да се простуди. 
   Профилактика: след 1 година се прави ваксина против морбили. В първите 8 дни след ваксината може да се появи температура. Ваксината е по бърза от  вируса и ако се направи до 5-я ден от контакта на детето със заразен тя е ефикасна.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Скъпи приятели, ако сайта ви е бил полезен и сте открили това което търсите, ще се радваме да подпомогнете за развитието му чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да сме я заслужили!


 
Нещата от живота от Илия Петков е лицнзиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License